2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2018. július 30. hétfő • 14:20

Pár éve még nem tekintették prémiumfajtának, idén az ország legjobb fehérbora lett

Nagy sikert ért el a Varga Pincészet az idei Országos Borversenyen.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett 2018. évi Országos Borverseny (OVB) legjobb fehérborának a Varga Pincészet 2017-es évjáratú Aranymetszés Friss Olaszrizlingjét választották - olvasható a pincészet közleményében.


Varga Péter, a díjnyertes borral - fotó: Varga Pincészet

– Nagy a jelentősége számunkra ennek a sikernek. Az ország legnépszerűbb borfajtájáról van szó, amiből csak a mi pincészetünk évente több mint 2 millió palackot értékesít. Ugyanakkor az olaszrizlinget a szakma és a fogyasztók jelentős része néhány éve még nem tekintette prémium fajtának, ám az idei borverseny is megmutatta, hogy le kell számolnunk a fajtát kísérő előítéletekkel – hangsúlyozta Varga Péter a pincészet tulajdonosa.

Olaszrizling termesztéssel szinte az ország összes borvidékén foglalkoznak, a legkiterjedtebb ültetvényeket a Balatonfüred-csopaki, a Badacsonyi, és az Egri-borvidékeken találhatjuk.

A tulajdonos elmondása szerint nagy áttörésnek számított, amikor a tavalyi bordeaux-i borversenyen elért három aranyéremből egyet szintén egy olaszrizling, a 2014-es száraz Aranymetszés Olaszrizling kapott.

Ez viszont csak annyit jelent, hogy a bor bekerült a legjobb 10-15 százalék közé. A kategória díj viszont azt, hogy a bírálók jobbnak találták az összes többi bornál, így a borversenyeken általában győzedelmes Chadonnay-knál, Sauvignon Balnc-oknál, Pinot Gris-eknél, azaz a csúcsminőséget jelentő francia fajtáknál is.

– Köszönettel tartozunk azoknak a szőlész-borász elődöknek, akik 25-35 évvel ezelőtt a legjobb dűlőkben telepítettek olaszrizlinget, és mi most szó szerint élvezhetjük munkájuk gyümölcsét 

– mondta a Varga Péter.

Továbbá kifejezte háláját dr. Kállay Miklósnak, egykori borászati tanszékvezetőnek, ma emeritus professzornak, a Magyar Bor Akadémia örökös elnökének.

Az OBV Magyarország legnagyobb és legismertebb bormustrája. Az esemény a szőlész-borász szakmai önkormányzat borverseny sorozatának csúcsrendezvénye, országos záróeseménye.

A helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken 2018-ban több mint 6800 mintát értékeltek a bírálók. Ezekből a legjobb borok kerültek a csúcsrendezvényre, ahol 223 pincészet 770 tételét minősítette a zsűri.

Az OBV egyben egy szakmai mentorálási szakasz kezdete: 2018/2019-ben a díjnyertes pincészetek - így a Varga Pincészet is -, csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényeken vehetnek részt, és ez a kör a továbbiakban bővülhet.

agrotrend.hu / Varga Pincészet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.