2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2021. szeptember 17. péntek • 10:02

Rekord körteárak mellett sokkal kisebb termést takarítottak be Olaszországban

Soha nem látott magasságokba szökött az Abate Fétel (Fétel apát) körte ára Olaszországban, Emilia Romagna tartományban, ahol héten már végeztek is a betakarítással.

Az 1,3-1,6 euró/kg közötti felvásárlási árak mellett azonban a gazdák nagy része vesztéseget könyvelt el a tavaszi fagyok miatti terméskiesés következtében. Szerencsésnek mondhatták magukat azok, akik 8-10 tonnás hozamot értek el, de nagyon kevesen voltak ilyenek, mivel a fagykárok mellett betegségek és az ázsiai márványpoloska is komolyan tizedelte az idei körtetermést - írta a FruitVeb.

Ez a polifág kártevő eredetileg Kínában, Japánban és Tajvanon őshonos, de először az Egyesült Államokba hurcolták be, majd 2012-ben már Olaszországból, Modena mellől is jelentették.

Fotó: wikimedia

Emilia Romagna tartományban terem az olasz körte 70%-a, az összes uniós termés 30%-a, ezen belül pedig a Fétel apát a legjelentősebb fajta. Idén azonban a tavalyi 611 ezer tonnás betakarítást követően csak 213 ezer tonnás termés várható, az Abate körte pedig 242 ezer helyett csupán 62 ezer tonnás termést ad a WAPA várakozásai szerint, azaz a negyedére csökken. A prognózis szerint Vilmosból is 155 helyett 63 ezer tonna várható, míg a harmadik legjelentősebb Conference fajta termése a harmadára esik vissza: 45-ről 15 ezer tonnára csökken az idén.

agrotrend.hu / FruitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.