2020.04.08., szerda , Dénes

Kertészet

2015. október 23. péntek • 11:03

Rekordösszeget fizet a Tokaj Kereskedőház a szőlőért

Még tart a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a térség legtöbb szőlőt felvásárló cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. minden korábbinál többet fizet a termésért - közölte a társaság.

fotó: Tokaji Borlovagrend

A tájékoztatás szerint kilónként átlagosan 250 forintot fizetett a tokaj-hegyaljai gazdáknak a társaság az eddig beérkezett 17 mustfokot meghaladó minőségű szőlőért, október közepéig a kereskedőházzal szerződött termelők kétharmadától már 52 ezer mázsa szőlő érkezett be a borászathoz.

A 2015-ös évjáratban a Tokaj Kereskedőház Zrt. kizárólag a 17 mustfok feletti cukortartalmú, egészséges szőlőből készíti a Tokaji eredetmegjelölésű borait.

A gazdák elégedettek az árral, az állami cégnél alkalmazott differenciált árképzés az egész régió felvásárlási áraira pozitívan hat, hiszen a Tokaj Kereskedőház az összes megtermelt szőlőmennyiség körülbelül 35 százalékát vásárolja fel alapanyagként, valamint a teljes borvidék bortermelésének 40 százalékát adja, így az általa alkalmazott felvásárlási árak kihatnak a térség egészére - olvasható a közleményben.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. az idén a tervek szerint mintegy 10 ezer tonna szőlőt, 750 mázsa aszúszemet vásárol fel, több mint 1600 termelőtől. A cég korábbi tájékoztatása szerint idén a múlt évihez hasonló, 2 milliárd forint körüli árbevétellel számolnak.

agrotrend.hu/mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.