2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. október 05. csütörtök • 19:49

Sikeres volt a védekezés a kabócák ellen

Az idei évben sikerült csökkenteni az amerikai kabócát, így az általa terjesztett fitoplazma nevű betegség terjedését is.

A tavalyi évben az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegség megtizedelte az ültetvényeket. A növényvédő állomás szakemberei ismét a helyszíneket járják és megjelölik a betegnek tűnő tőkéket – írja a hirado.hu.

Lassan véget ér a szüret a soproni borvidéken. Csercsics György, a Sop Vin Kft. szőlészeti igazgatója szerint

a betegség miatt megjelölt tőkék száma a felét sem éri el a tavalyinak.

Augusztus végén kezdtek a tünetek megjelenni, mint például a kanalasodó, elszíneződő levél, valamint az, hogy a vessző gumiszerűvé válik és nem érik be az ősz folyamán.

A megjelölt tőkéket a szüret után gyökerestől kivágják, majd pedig elégetik, hogy ne fertőzzék tovább a többi egészséges szőlőt.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma nevű betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti, fertőzött tőkét szívogatja, majd az egészségesre rászáll, így tovább viszi a betegséget.

Idén először próbáltak a kabóca ellen védekezni a gazdák, rovarölő szerrel végeztek tisztítást. Ennek köszönhetően kevesebb idén a fertőzés, a gazdák remélik, hogy ez továbbra is így lesz. A fertőzés a termés minőségét nem károsítja, csak a mennyiségét.

 

agrotred.hu / hirado.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.