FÓKUSZBAN

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

A gazdáknak már a vegánoktól is félniük kell?

Egyre népszerűbb a hús- és tejmentes életmód, de mit jelent

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

A zsűri kiválasztotta az idei 30 döntősöt, vagyis

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Kertészet

2018. október 11., csütörtök • 12:33

Sok almát étkezésinek szánnak, de mégis léként végzik

Az almatermesztésünk problémája szépen kirajzolódik: sok a korszerűtlen és drága művelésű, gazdaságtalan ültetvény, a gazdákat pedig egy olyan év, mint az idei, teljesen ellehetetlenít. Az okokat és megoldásokat Csizmadia Györggyel, a Fruitmarketing Kft. szakértőjével kerestük.

- Az idei évben nincs jó piaca a gyümölcsnek. Mi várható és miként lehet előrébb jutni?

- Nyilván ezt fajonként kell elemezni, a felmerülő problémákra pedig megoldást találni. Sőt külön kell elemezni a friss és ipari piacokat is.


Mindegyik fajta mást tud - fotó: flavor.hu

- Akkor nézzük az almát, jelenleg úgyis ez a termék, ami nagyon aktuális.

- Ebben az esetben a léalma egyszerűbb példa. Sokan elmondták már, hogy struktúrális probléma van! Sok az olyan termelt alma, amit étkezésinek szánnak a termelők, de lé lesz belőle.

Vannak olyan évek, mint például az idei, amikor egyszerűen a kéziszedés költsége és némi fuvarköltség az, ami rájön a léalmára és csak ennyit kapnak a termelők!

Persze, ha ebből akarunk megélni, akkor érthető, hogy nem igazán fog menni. A modern ipari léalmának van egy-két ismérve, tömören: alacsony összelőállítási költség.

- Ez hogyan lehetséges?

- Szedjük pontokba:

  • Gépesített betakarítás,
  • teljes gépesítés a termesztés során is,
  • metszés és talajművelés,
  • rezisztens fajta, amit alig kell permetezni,
  • magas hozam, ami nem nélkülözi az öntözést és megfelelő tápanyagellátást,
  • alacsony beruházási költség, középerős alanyon 5x3 méter, 5,2x2,5 méter vagy 2 méter 600-1000 fa/ha, támrendszer, jégháló stb. luxus nélkül,
  • vegyszeres termésritkítás az alternancia elkerülése végett,
  • kis szállítási távolság a gyártól, akár traktorral, hogy a föld széléről be lehessen vinni,
  • vagy biotermesztés (bébiétel piac, speciális igényt kielégítő fajtával, pl. rezisztens golden).


A felvásárlási árak nem rapszodikusak, szimplán alacsonyak - fotó: Balázs Attila/MTI

Nyilván számolni kell azzal, ha a gépi betakarítás és szállítás költsége megáll 12 Ft-nál, akkor a 20 Ft-ból is marad 8 Ft a művelésre. Ez 40-60 tonna terméssel éppen nulla egy ilyen évben, mint az idei, amiről már említettük, hogy rossz. Ha viszont kézi betakarítás zajlik, mint ahogy nálam is, akkor nem jövök ki 15 Ft alatt a betakarításssal. Itt pedig már nincs mit számolni...

- Nem véletlen, hogy így akkor az étkezési piacban gondolkodnak a termelők.

- Ez azért sok kérdést vet fel. Egyrészt a németek érdeke, hogy ebben a formában fenn tudják tartani az embargót az oroszok irányába - tudom, az oroszok vezették be -, de érdekes gázt vesz Európa, Oroszország pedig BMW-t.

Tehát ki az, aki megszívja az embargót? A lengyelek és mi a friss piacon.

Tehát nekünk marad a belpiac és ennek tekinthető a Kárpát-medence (Erdély, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország), ahol a lengyel olcsó áruval kell versenyezni.

- Mitől olcsóbb a lengyel piac?

- Alapvetően más a lengyel termelési szerkezet, olcsóbb ültetvényeik vannak. Az ukrán munkaerő nem olcsó, viszont jól dolgozik és nem olyan nagy a nyelvi különbség köztük. Az erős fajtáikból tömegárujuk van, illetve olcsó és jó gépparkkal dolgoznak. A kérdéshez az is hozzátartozik, hogy a lengyelek - velünk ellentétben - a klímaváltozás nyertesei. Az pedig már csak hab a tortán, hacsak az öntözésre gondolok, hogy a bürokrácia is jelen van, így nevetségesen egyszerűbb helyzetben vannak. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a sok termelőt ott is ki tudnak használni a kereskedők.

- Tehát meg kell mérkőzünk a lengyelekkel. Ebben az esetben milyen előnyei vannak egy magyar gazdának?

- A belpiacon nyilván van előnyünk, hiszen ha árban tartjuk a lépést, akkor tőlünk vásárolnak az áruházláncok.

- Mennyi alma fogy az áruházláncokban?

- Erre sajnos csak becslések vannak, egy piackutatás kellene ahhoz, hogy pontos képet kaphassunk. Amit jelenleg látunk, hogy a kispiacok, a zöldségesek, és a közvetlen értékesítés egyre inkább csökken. Nyilván a diszkontok és a láncok aránya nő, ott helyt állni pedig komoly kihívást jelent.

- Bár sokszor nem érteni miért olyan magas az ár, miközben a minőség hagy kívánni valót maga után.

- Hát ez számomra is érthetetlen! A komoly elvárások mellett is becsúsznak iparialma-tételek a pultra, de ez egy másik kérdés. Nyilván az árak esetében sok rárakódó költség van: például a zacskós alma csomagolása 20 Ft/kg, a szállítása 20-25 Ft, raktározás-hűtés havi 5 Ft/kg, 2-3 Ft az irodai adminisztráció és így tovább. Látható, hogy költségből van rendesen. Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy az áruházláncoknak olykor 60-80%-os az árrése, erre pedig jön még a 27% ÁFA. Így lesz a termelői nettó 60-70 Ft-ból 3 havi hűtés után nettó 110 Ft a hűtőben, ha van 5% kieső, az 5-6 Ft és az alma még mindig csak egy hűtőházban van valahol.


A jéghálóval körbezárt ültetvény nem kellene, hogy luxusnak számítson - fotó: agrotrend.hu (Somodi Ferenc, a Magyarország Legszebb Birtoka 2017-es győztesének ültetvénye Kecskemét határában)

- Visszatérve a versenyre. A márkázás, brandépítés nyújthat megoldást?

- Az igazi kérdés az, hogy kivel szemben? Ha magyar almáról beszélünk, akkor annak mi az értéke? Szebb vagy jobb ízű, mint a lengyel?

- És ha a földrajzi árujelzőket vesszük értéknek, mint például a szabolcsi alma?

- Ez egy másik kérdés, ugyanis erre van támogatás: jól hangzik, divatos és még sorolhatnám az előnyöket. Viszont piaci oldalról visszakérdezek, miért vennénk szabolcsi almát? Finomabb, szebb, olcsóbb, egészségesebb?

A gyümölcsben a márkázás nehéz kérdés.

Meg kell találni azt a pluszt, amitől kitűnik a versenytársai közül. Ha példaként vesszük a Szentesi paprikát, ami biológiai növényvédelem mellett nem tartalmaz vegyszermaradékot: ennek van értéke.

- Ki fogja megfizetni?

- Jelen esetben az számít, hogy hordoz plusz értéket, amiért több pénz kérnek. A Szabolcsi, Szatmári, Zalai alma eseteit viszont máshonnan kell megközelíteni.

- Mi garantálja, hogy például Szabolcsban jobb termés terem?

- A közösségi termékek erre jó példák. A BalatonBor például:

“Összefogást jelképező, kizárólag olaszrizlingből készült terméke, amely egységes dizájnnal kerül kereskedelmi forgalomba, így a BalatonBort bárki elkészítheti, aki megfelelt az előírt feltételeknek és akinek bora kiállta a vakkóstolás próbáját”.

Hasonló a villányi REDy közösségi bor. Ha ilyet kitalálunk és a célunk egy piaci pozíció más magyar, vagy lengyel áruval szemben, akkor hajrá! De ezen márkák mögött, mint a Szentesi paprika esetében is, cégek állnak, akik a felállított követelményeknek megfelelnek.

 - Apropó, fajtakérdéssel hogy állunk?

- Nos, ebben sincs piackutatás, csak amolyan kézközi információ. A piros alma 80-90%-a Golden, a zöldalma és a Granny Smith a maradék.

- Zöldalma? Most akkor az mi?

- Hát igen, ez egy kitalált történet: általában a zöld Golden vagy a Granny Smith, amikkel zöldalmaként találkoznak a vásárlók.

- És a piros almák?

- Ugye ebben 3 fő típus van: a savanykás almák, mint az Idared, magyar specialitás, és ide sorolható a Jonathán is; édes almák, mint a Gála változatok, és Jonagold - Jonagored, illetve egyéb, Delicious-Starking típusok. A gond a színeződéssel van: sok termőhelyen a meleg éjszakák miatt hamar megérő almával foglalkoznak és nincs színe. Az új telepítéseknél komolyan kell venni, hogy nagy biztonsággal színeződő változatokat telepítsünk.

- Összefoglalva, akkor mi a megoldás?

- A piacunknak és a termőhelyünknek megfelelő alany-fajta technológia választása.

  • Ipari célültevény,
  • megfelelő gépesítettség és nagy hozam,
  • friss piac, jól színeződő fajták,
  • megfelelő hozam,
  • teljeskörű védelem: akár jéghálóval, vektorhálóval teljesen körbezárt ültetvény.

Viszont, ami elszomorító, az az alábbi táblázat, ahol csak kiemelt értékek tekinthető modern ültevénynek:

Állománysűrűség,
tőszám/ha

Alma

 

< 400

2 492,7

10%

400 – 599

7 809,0

31%

600 – 1 199

8 712,9

35%

1 200 – 1 599

871,3

3%

1 600 – 3 199

3 860,5

15%

 ≥ 3 200

1 297,6

5%

Összesen

25 044,0

 

Életkor és ültetvényállapot:

0-4 éves

5-9 éves

10-14 éves

15-19 éves

20-24 éves

24 éves felett

4 219,3

3 153,5

5 075,5

7 335,6

1 912,8

3 347,3

17%

13%

20%

29%

8%

13%

- Mi a jövőkép? Mit terveznek a termelők? 

- A tavalyi év biztató volt, az idei viszont meglehet, hogy átírja a terveket:

Telepítésre tervezett

 

 

Régió

Alma

 

a meglévő terület arányában

jelenlegi terület

 

Pest és Budapest

318,4

6%

35%

900,6

3,6%

Közép-Dunántúl

136,3

3%

28%

482,4

1,9%

Nyugat-Dunántúl

172,2

3%

15%

1 144,0

4,6%

Dél-Dunántúl

63,5

1%

10%

629,1

2,5%

Észak-Magyarország

254,8

5%

11%

2 300,2

9,2%

Észak-Alföld

4 055,2

78%

22%

18 054,7

72,1%

Dél-Alföld

194,9

4%

13%

1 533,0

6,1%

Összesen

5 195,4

100%

 

25 044,0

 100%

 

Kivágás

 

 

Régió

ha

 

a meglévő terület arányában

3 év mulva fiktív

 

Pest és Budapest

170,8

4%

19%

1 048,2

4,1%

Közép-Dunántúl

113,6

2%

24%

505,2

2,0%

Nyugat-Dunántúl

302,6

7%

26%

1 013,5

4,0%

Dél-Dunántúl

161,8

4%

26%

530,8

2,1%

Észak-Magyarország

485,9

11%

21%

2 069,1

8,1%

Észak-Alföld

2 841,9

62%

16%

19 268,0

75,1%

Dél-Alföld

510,6

11%

33%

1 217,4

4,7%

Összesen

4 587,2

 100%

18%

25 652,2

100%

Az alábbi táblázat számai nem biztatók, ha az öntözésről van szó.

Faj

Öntözhető

Nem öntözhető

Összesen

öntözött

nem öntözött

összesen

Alma

5 286,5

3 807,5

9 094,0

15 950,0

25 044,0

 

21%

15%

36%

64%

100%

Almafajták területe megyénként, 2017 [hektár]

Régió, megye

Idared

Florina (Querina)

Jonagold

Remo

Golden Delicious

Golden Delicious Reinders

Pest és Budapest

264,3

10,7

112,2

34,0

34,8

Fejér

64,0

0,3

25,2

0,1

20,3

2,9

Komárom-Esztergom

21,5

1,2

0,6

5,6

Veszprém

21,0

0,1

14,7

8,0

1,0

Közép-Dunántúl

106,4

0,4

41,0

0,1

29,0

9,5

Győr-Moson-Sopron

34,4

0,3

15,0

2,4

13,7

Vas

61,2

3,7

38,6

3,5

12,9

8,5

Zala

89,9

10,1

22,2

25,1

33,7

Nyugat-Dunántúl

185,5

14,1

75,8

3,5

40,4

56,0

Baranya

37,8

16,1

1,9

0,4

7,8

Somogy

58,6

1,9

18,5

20,0

3,3

Tolna

43,4

22,5

1,2

9,3

3,2

Dél-Dunántúl

139,8

18,0

42,9

1,2

29,7

14,3

Borsod-Abaúj-Zemplén

351,6

91,4

99,8

8,6

42,1

34,3

Heves

98,6

39,0

52,4

18,8

16,9

41,8

Nógrád

22,4

0,2

57,8

8,5

8,9

Észak-Magyarország

472,6

130,6

210,0

27,4

67,4

85,0

Hajdú-Bihar

61,4

18,1

13,8

5,4

17,4

61,2

Jász-Nagykun-Szolnok

14,6

0,2

2,3

1,0

1,0

Szabolcs-Szatmár-Bereg

3 875,4

1 421,9

731,8

1 192,1

683,3

608,3

Észak-Alföld

3 951,5

1 440,2

747,9

1 197,5

701,7

670,5

Bács-Kiskun

458,8

2,4

119,9

64,5

67,6

Békés

15,5

2,8

2,1

19,8

0,2

Csongrád

48,6

14,9

3,5

4,9

Dél-Alföld

522,9

5,2

136,9

87,9

72,7

Összesen

5 643,0

1 619,3

1 366,7

1 229,7

990,0

942,8

 

23%

6%

5%

5%

4%

4%

 

- A fentibb táblázatból kiderül, hogy a Golden Delicious Reinders az, ami piacképes. Az Idared túlsúlya azt mutatja, hogy sok Idared léalmaként végzi, ami azért kérdés, mert étkezési almában is az alsó kategóriát jelenti. A Gála a régi piacképtelen színtelen változatok, viszont az új színes almák (azaz színes változatai, mutatós klónjai az alapfajtának) nem tudjuk mennyi, bár a jéghálós és öntözött ültetvények:

 

Faj

Öntözhető

Nem öntözhető

Összesen

 

öntözött

nem öntözött

összesen

 

Alma

5 286,5

3 807,5

9 094,0

15 950,0

25 044,0

 

 

21%

15%

36%

64%

100%

 
             

Faj

Jégvédelem összesen

Ebből

Vízvédelem összesen

Ebből

Jégvédelmi háló

Jégvédelmi ágyú

Vízrendezés

Melioráció

Alma

1 684,9

1 019,0

803,8

961,1

670,5

493,8

 

6,7%

4,1%

3,2%

3,8%

2,7%

2,0%

Feltélezhető, hogy ezen öntözött jéghálós ültetvények, ami 4,1%-a a valódi jövőbeli árutermő, ha ehhez hozzávesszük az alanyhasználatot:

Alanyok neve fajonként

Összesen

 

MM106

15 491,1

62%

M9

5 086,6

20%

M26

1 671,0

7%

MM111

463,2

2%

M4

440,0

2%

Egyéb alany

1 891,6

8%

Összesen

25 043,5

 

 

Ebből látszik, hogy az étkezési szuperintenzív ültevények alanyilag 20%-a M9-es alany, ami szinte megyezik az öntözött ültetvényekkel (ezen alany öntözés nélkül nem is nagyon működik), bár biztos nem fedi le 100%-ban egymást.

 

Táblázatok: KSH

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.