2021.10.16., szombat , Gál

Kertészet

2021. július 28. szerda • 14:03

Somogyban késik a szüret

Hiába van hetek óta tikkasztó hőség, a hideg tavaszi időjárás miatt legalább bő egy hetet csúszik a szőlőszüret Somogyban.

– Nagyon hideg volt az április és a május, emiatt nehezen indultak meg a hajtások – mondta el Varga Máté, a Varga Pincészet ügyvezetője. – Azt gondoltuk, hogy a nagy meleg majd behozza a késést, de úgy néz ki, nem így történik.

fotó: pixabay.com

A tervek szerint az augusztus 10-ei héten kezdik a szüretet a Csabagyöngyével Ordacsehiben, bő egy héttel később, mint az előző években. Két éve már július 24-én a ládákban voltak a korai fajta fürtjei. Ez a szőlőfajta gyors szüretelést igényel, mert a darazsak és a madarak megdézsmálják, és az esős időre is érzékenyen reagál. – Jó hír viszont, hogy az ültetvényeket járva azt láttuk, a minőség kiváló és a mennyiség is rendben van, bízunk benne, hogy az idei egy kiváló évjárat lesz – jegyezte meg Varga Máté. Kiemelte: a száraz, aszályos időjárás miatt a kártevők, kórokozók nem tudtak elszaporodni, kevesebbszer kellett permetezniük, leginkább a gombás megbetegedéseket, a peronoszpórát és lisztharmatot tüntette el a száraz, meleg idő.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.