2021.06.25., péntek , Vilmos

Kertészet

2020. május 20. szerda • 16:28

Súlyos károkat okoztak a tavaszi fagyok

Kevesebb és drágább gyümölcsből készülhet idén pálinka az országban, a tavaszi fagyok ugyanis nagy kárt tettek az ültetvényekben. Bár a legnagyobb kiesést a kajszibarack esetén jósolják a szakemberek, de őszibarackból és cseresznyéből sem számítanak bőséges termésre a hazai gyümölcsöskertek gazdái. A következő hetek időjárásán ez ügyben igen sok múlhat.

Az év eleji viszonyokból arra lehet következtetni, hogy nem lesz könnyű dolguk azoknak, akik cefrét, párlatot készítenek. A tavaszi fagy komoly kárt tett az ültetvényekben, emiatt pedig hiány lehet idén a gyümölcspárlatok alapanyagaiból - írja a Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összesítése szerint a március utolsó hetében és április első napjaiban az egész országra kiterjedő fagy mintegy 15 ezer hektáron okozott valamilyen mértékű kárt. A szakemberek a virág- és rügykárok mértékét tudták csak felmérni, így egy erős virágzás esetén elképzelhető, hogy kisebb lesz a tényleges terméskiesés.

Az idei szezont még nagymértékben befolyásolja az elkövetkező hetek időjárása, ráadásul néhány héttel a virágzás után derül majd csak ki, hogy mekkora is lesz a gyümölcstermés. A betakarításig tehát még jó néhány hét hátravan, a szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy az idén kevesebb mint tízezer tonna kajszibarack kerülhet le a hazai ültetvényekről.

Míg a márciusi lehűlés elsősorban a csonthéjasokat érintette, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek. A szakemberek a helyszíni szemlék során a területek mintegy 15 százalékán állapítottak meg 90 és 100 százalék közötti hozamcsökkenést.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezekben a gyümölcsösökben az idén elmarad a szüret. Bár a legtöbb esetben kajsziról van szó, az őszibarack és a cseresznyeültetvényeken is jelentős, 50 százalék feletti volt a virágveszteség aránya.

Az alma-, a körte- és meggyültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kártétel. Az előzetes adatok alapján legkevésbé a szilvaültetvényeket érte trauma, bár a korai fajtáknál itt is nagyobb hozamkiesés várható. A májusi virágzású birsalmát és bodzát, úgy tűnik, megkímélték az éjszakai fagyok.

fotó: pixabay.com

A szűkebb terméskilátások minden bizonnyal az árakra is hatással lesznek, amely tovább ronthatja a pálinkafőzéssel is foglalkozó gazdaságok kilátásait. Az időjárás ugyanis nemcsak itthon, hanem Európa más nagy gyümölcstermelő régióiban sem volt kegyes.

A déli vagy mediterrán térségekben rendkívül enyhe volt a tél, amely ritka, szabálytalan virágzást és kisebb termést eredményezett. Március végén viszont egy hideghullám sújtotta az északi, illetve kontinentális régiókat.

Spanyolországban pedig az egyébként is szerényebb terméskilátásokat az áprilisban lehullott jégeső is tovább rontotta.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.