2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Kertészet

2020. április 18. szombat • 10:18

Sürgetik a virág- és dísznövény ágazat támogatását

A virág- és dísznövényszektor a koronavírus által legsúlyosabban érintett mezőgazdasági ágazat. A helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy szemléltető infografikát.

Az előzetes adatok alapján a dísznövények és virágok március közepe óta a legtöbb európai tagállamban történelmi kereslet és fogyasztás visszaesésen (80%) mentek keresztül. A koronavírus miatt az üzletek bezárásra kényszerültek, illetve az értékesítési csatornák megszűntek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A vírus sajnos a lehető legrosszabb időben sújtott le az ágazatra, hiszen a tavaszi időszak adja legnagyobb forgalmát. Az elmúlt hetekben a teljes ellátási láncra gyakorolt dominóhatás a dísznövény és virág ágazatot a teljes összeomlás szélére sodorta. Ennek jelentős hatása van a vállalkozások fennmaradásának és a munkahelyek megtartása szempontjából.

A virág- és dísznövényágazat hagyományosan egy szabadpiaci szektor, amely a legversenyképesebb feltételek mellett működik. A tagállamokon belül kb. 760 000 embert foglalkoztat és 48 milliárd euró forgalmat (2018) generál.

A munkavállalók többsége a termelési (kb. 335 000 fő) és a kiskereskedelmi (kb. 332 000 fő) tevékenységek ellátásával foglalkozik, míg közel 95000 fő a nemzeti és nemzetközi kereskedelem lebonyolításával.

A Copa-Cogeca a károk enyhítése érdekében rövid - és hosszú távú javaslatokat tartalmazó levelet küldött az Európai Bizottság számára.

A szervezet véleménye alapján a rövid távú, sürgős intézkedéseknek a likviditás biztosítása érdekében ki kell térniük a veszteségek kompenzálására, a nem értékesített termékek ártalmatlanításának és gyártási költségeinek legalább 80%-ának ellensúlyozása, valamint az egységes piac fenntartása.

A közép - és hosszú távon megfogalmazott cselekvések magukban foglalják az ágazat igényeihez illeszkedő promóciós alap létrehozását, a DG AGRI-val történő rendszeresebb információcserét, valamint a vonatkozó piaci adatok közzétételét (pl. termelés, fogyasztás, kereskedelem).

A szervezet szerint a teljes virág- és dísznövényágazat életképessége és fennmaradása veszélybe került, a kapcsolódó beruházásokkal, vállalkozásokkal és munkahelyekkel együtt.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.