2021.09.17., péntek , Zsófia

Kertészet

2021. május 17. hétfő • 17:53

Szabadtéri labor Dél-Tirolban

A digitális technológiák használata elengedhetetlenek a modern termelésben, ahol egyre nagyobb minőségi hozamok elérésére törekszünk, alkalmazkodva az állandóan növekvő termelési költségekhez. Laimburgban (Olaszország, Dél-Tirol) egy innovatív projekt veszi kezdetét, amely során létrehozzák az első szabadtéri labort, amely a szőlő- és gyümölcstermelő ágazatra irányuló kutatást folytatna.

 

Drónfelvétel a kutatóintézetről (Forrás:Versuchszentrum Laimburg)

A labort 2022-ben kívánják megnyitni, mely munkája során az új digitalizálási-, robotikai-, automatizálási- és mesterséges intelligencia technológiák (összefoglalva: „Smart Farming “) gyakorlati körülmények közötti tesztelését végezi majd. Továbbá hangsúlyos lesz a fenntartható termelés, az erőforrások minél kíméletesebb felhasználása és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás. Az első kísérleti periódus 2021-2030 között zajlik majd.

Projekt fotók (Forrás:Südtirol News)

Főbb tesztelései:

  • Modellek: a fagy-, a fertőzések-, betegségekkel szembeni ellenállóképesség vagy az invazív rovarok általi fertőzés prognózisára
  • Érzékelők, illetve kamerarendszerek használata a virágok, gyümölcsök, művelésmódok felismerésére
  • Talajnedvesség-érzékelők a víz rendelkezésre állásának rögzítésére
  • Automatikus szedő robotok a betakarításhoz
  • Stacionárius kijuttatási technológia műtrágyák (termékenység) vagy növényvédő szerek kijuttatásához
  • Automatizált, igényalapú öntözés rendszerek vagy az adatátvitel és a mért értékek távoli továbbítására szolgáló vezérlés

A kutatást összehangolják egyéb felekkel is, például vállalatokkal, helyi kutatóintézetekkel és a dél-tiroli gyümölcs- és bortermesztési tanácsadó körrel annak érdekében, hogy szükségleteiket beépítsék a LIDO felépítésébe. A projekt folyamán bemutatókat és workshopokat szerveznek a szakma számára, hogy megismerjék működésüket és kutatási eredményeiket.

Tamás Emőke

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.