FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Bonafarm-Bábolna Takarmány ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Kertészet

2018. szeptember 10., hétfő • 14:37

Számtalan lehetőséget rejt a dió

A növény a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít.

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót - hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.


A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb - fotó: Pixabay

A NAK, Lengyeltóti város önkormányzata, a Juglans Hungária Kft., a böhönyei Balaton Ker-Tész Szövetkezet, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi a Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös dió szakmai konferenciát tartott a Somogy megyei Lengyeltótiban.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szakmai beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a dió meghatározó és megkerülhetetlen növényünk,

hiszen az adja egységnyi területről a legtöbb, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot, továbbá az egyetlen olyan héjas gyümölcsfaj, amelyből a hazai igényeket kielégítjük, és komoly exporttermékünk is.

A szakember elmondta, hogy a dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb.

Termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a 10 000 tonna héjas diót.

Legnagyobb termőterülete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a 2017-es adatok alapján összesen 2905 hektár, de jelentős területet tesz ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 803 hektár és a Somogy megyei 632 hektár is.

A dió a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból, ezért keresett exportcikkünk.

A termesztett diófajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék: megelőzi a nagy európai termelőnek számító Franciaországot, valamint az olcsó import kaliforniai dió megjelenését is.

A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki.

Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.

- Ahhoz azonban hogy a nemzetközi piacon komoly tényezővé váljunk, még további termelésbővítésre van szükség. A termésátlagok növelésében a fajta innovációnak és az intenzív technológiák bevezetésének is óriási szerepe van - húzta alá Győrffy Balázs, a köztestület vezetője.

Egy dióültetvény eredményét a megfelelő termőterület, az alanyfajta használat, a művelési rendszer helyes megválasztása, a metszés és a növényvédelem összessége adja. Míg régebben a könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolták, mára már egyértelművé vált, hogy a magas szintű szakértelem itt is elengedhetetlen a gazdaságos műveléséhez.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.