2020.11.28., szombat , Stefánia

Kertészet

2018. szeptember 10. hétfő • 14:37

Számtalan lehetőséget rejt a dió

A növény a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít.

A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb, termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a tízezer tonna héjas diót - hangzott el a Lengyeltótiban megtartott dió szakmai konferencián - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.


A dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb - fotó: Pixabay

A NAK, Lengyeltóti város önkormányzata, a Juglans Hungária Kft., a böhönyei Balaton Ker-Tész Szövetkezet, a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi a Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös dió szakmai konferenciát tartott a Somogy megyei Lengyeltótiban.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szakmai beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a dió meghatározó és megkerülhetetlen növényünk,

hiszen az adja egységnyi területről a legtöbb, az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagot, továbbá az egyetlen olyan héjas gyümölcsfaj, amelyből a hazai igényeket kielégítjük, és komoly exporttermékünk is.

A szakember elmondta, hogy a dió termesztése a gazdálkodók körében egyre népszerűbb.

Termőterülete évről évre dinamikusan növekszik, mostanra elérte a 7130 hektárt, az átlagos termés pedig az utóbbi években megközelítette a 10 000 tonna héjas diót.

Legnagyobb termőterülete Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, a 2017-es adatok alapján összesen 2905 hektár, de jelentős területet tesz ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 803 hektár és a Somogy megyei 632 hektár is.

A dió a magyar gyümölcstermelés egyik perspektivikus termékének számít, jó évjáratokban a minősége is kiemelkedik a kínálatból, ezért keresett exportcikkünk.

A termesztett diófajtáink koraisága miatt a magyar dió igazi réspiaci termék: megelőzi a nagy európai termelőnek számító Franciaországot, valamint az olcsó import kaliforniai dió megjelenését is.

A héjas dió exportkivitele az elmúlt években 1,5-2,5 ezer tonna között alakult, míg a dióbél kivitel 1,7-2,2 ezer tonnát tett ki.

Ezek együttes értéke 4,5-6,5 milliárd forint között volt.

- Ahhoz azonban hogy a nemzetközi piacon komoly tényezővé váljunk, még további termelésbővítésre van szükség. A termésátlagok növelésében a fajta innovációnak és az intenzív technológiák bevezetésének is óriási szerepe van - húzta alá Győrffy Balázs, a köztestület vezetője.

Egy dióültetvény eredményét a megfelelő termőterület, az alanyfajta használat, a művelési rendszer helyes megválasztása, a metszés és a növényvédelem összessége adja. Míg régebben a könnyen termeszthető gyümölcsök közé sorolták, mára már egyértelművé vált, hogy a magas szintű szakértelem itt is elengedhetetlen a gazdaságos műveléséhez.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.