2020.10.26., hétfő , Dömötör

Kertészet

2018. augusztus 07. kedd • 15:12

Szeptember elejéig lehet hazai dinnyét vásárolni

A munkaerőhiány miatt sok termelő nem tudta időben leszedni a termést.

Sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége - írja a Világgazdaság.


Ősz elejéig tudják eltartani a hazai piacot a magyar termelők - fotó: agrotrend

- Bár nem problémamentes az idei dinnyeszezon, a korábban várt 190-200 ezer tonnás termés valószínűleg meglesz - mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A csapadékos április miatt később ültették ki a dinnyét, de a korán jött meleg miatt a szokásos július 5-10. helyett idén már június 25-én nagy mennyiségű hazai dinnye volt a piacokon.

A hazai termőterület kétharmada Békésben található, ahol a termelők zöme a koraiságra ment, így koncentrált volt az érés.

Rontotta a hazai termelők exportpozícióit, hogy a meghatározó Spanyolországban a hűvös miatt kitolódott az érés, így az egyébként a spanyol után érkező magyar dinnye július közepéig "beszorult" a hazai piacra

- írja a lap.

Ez áreséshez vezetett, ekkor voltak a száz forint alatti áruházlánci akciók.

A munkaerőhiány a dömpingszerű érés miatt a békési dinnyetermő területeken

sok termelő nem tudta időben leszedni a termést, a kiadós esők miatt romlott a kint maradt dinnye minősége, illetve kezdetét vette a gyomosodás.

Munkások hiányában a szükséges átgazolás is elmaradt, és többen úgy döntöttek, hogy otthagyják a táblát, és a mostani második, illetve az augusztus végi harmadik kötést már nem szedik le.

Ez utóbbiak az összes dinnyetermés 20-30 %-át adják.

Ledó Ferenc nyilatkozata szerint több nagyobb területen termelő ütemesen ültetett, más régiókban pedig nőtt a termőterület, így megfelelő időjárás mellett szeptember elejéig el tudják látni a hazai piacot.

agrotrend.hu / VG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.