2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Kertészet

2017. február 21. kedd • 09:06

Szerveződnek a kanadai szamócatermelők

Kanadában 4000 hektáron termelnek szamócát, évente 20.000 tonnát takarítanak be, amelyet belföldön értékesítenek. Az elfogyasztott szamóca oroszlánrésze viszont importból kerül a kanadai fogyasztók asztalára, 2015-ben 104.000 tonnát importáltak az USA-ból és Mexikóból.

A kanadai szamócatermesztés nagy része Quebec (1.900 ha) és Ontario (1.200 ha) térségeire koncentrálódik. Kanadában, a német termesztéstechnológiához hasonlóan, a területeik 70%-án síkműveléses szamócatermesztés zajlik, ahol 3-4 évig is megtartják a növényeket.

Fotó:Pixabay

A kanadai szamócatermelők a klimatikus adottságaik miatt elsősorban a júniusban érők fajtákat termesztik, illetve a Kanadában vagy az USA-ban előállított fajtákat használnak. Különböző átalakítások miatt az elmúlt években a kanadai kutatóintézetek száma lecsökkent, egyetlen kutatóintézet maradt (Nova Scotia területén), ahol szamócával foglalkoznak. Andew Jamieson a felelős a nyáron érő fajták nemesítési programjáért. A kutató a keresztezéseket január-februárban végzi üvegházban, márciusra növekedni kezdenek az újonnan előállított fajták, amelyeket júliusban ki is ültetnek. A szelekció a következő évben kezdődik. Az óceán kedvező klímát biztosít a nemesítési munkához, így szinte évente új fajták kerülnek ki az intézet munkájának eredményeként, mint a ’Cavendish’, ’Kent’, ’Wendy’, ’Cabot’ vagy a ’Valley Sunset’.

Nemcsak saját, hanem európai fajtákat is termesztésbe vonnak

A szamócatermelés 80%-a nyári fajták alkalmazásával történik. A kanadai termelők elsősorban régi fajtáikat használják, mint ’Kent’, ’Jewel’, ’Mira’ és az ’Annapolis’. Évek óta zajlik azonban a folyamat, amely eredményeként egyre nagyobb teret hódítanak az európai fajták is Kanadában. A legtöbb európai nemesítő jelen van a kanadai piacon, egyre inkább terjed a ’Clery’, a ’Darselect’, de az elmúlt években növekedett a ’Charlotte’, ’Sonata’ és a ’Rumba’ területe is.

Kanadában a szamócafajták összetételét tekintve 20%-kal részesednek a folyton termő fajták. A fajtákat tekintve 90%-ban ’Seascape’-t termelnek, amely jobban telel, mint az ’Albion’ vagy a ’San Andreas’. Az ország belső területein, ahol forró a nyár, főként ’Albion’-t termelnek. A Kaliforniai Egyetem fajtái, mint a ’Cabrillo’ vagy a ’Monterrey’ és a Planasa néhány fajtája egyelőre csak tesztelés alatt állnak.

A szamócafelület Kanadában nem túl méretes. Az éves palántaigény 30 millió darab körül alakul belföldön, így a kanadai faiskolák palántát is tudnak exportálni.

Munkatársak várólistája

A kanadai szamócabetakarítást végző személyek főként Mexikóból és Guatemalából érkeznek. A szedőkkel 6 hónapos szerződést kötnek a termelők, amelyben vállalja a munkaadó, hogy a foglalkoztatás ideje alatt szállást, elektromos áramot és fűtést is biztosít. Az útiköltség felét is a munkaadó állja. A kanadai minimálbér már 10,75 kanadai dollár/óra, a termesztők a legjobb szedőiknek akár 15 kanadai dollárt is fizetnek. A heti munkaóra 60 óra. A dél-amerikai munkatársak a 6 hónapos szamócaszezon idején az otthoni éves bér 3,5 szeresét megkeresik. A munkások 95%-a oda tér vissza dolgozni a következő évben is, ahol előző évben dolgozott a Kanadában.

Fotó:Pixabay

Termelői szerveződések

A kanadai szamócatermesztők érdekképviseleti szerveződést alapítottak, amelynek elsődleges célja az import szamóca miatt kialakuló helyzet kezelése. A szövetkező gazdálkodók egy saját márkát is létrehoztak, melynek színei alatt értékesítik a termésüket. Van néhány nagyobb kivétel, aki saját márkát épít, de tőlük függetlenül is, az összefogás és a közös marketing működik. A legtöbb termelő több értékesítési csatornát is használ, jelen van a helyi piacon, termelői boltot működtet, és beszállítója a helyi kiskereskedelmi boltoknak.

A quebeci termelők átlag értékesítési ára egy 5 kg-os láda szamócáért 20 kanadai dollár. Nagyobb szállítási tételek esetén heti árral dolgoznak a felvásárlók, előfordul, amikor akár 10 nappal korábban is tudják a termelők a felvásárlási árat. A ’Seascape’ fajta esetében már egy betakarítási modell is kidolgozásra került, amely alapján megállapítható a várható betakarítás időpontja akár 3 héttel korábban is. A kanadai kutatók más szamócafajták esetében is tervezik betakarítási „előrejelző modellek” kidolgozását, amellyel könnyebbé válhat a termésbecslés.  

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.