2022.09.27., kedd , Adalbert

Kertészet

2022. augusztus 11. csütörtök • 13:12

Szinte nincs már magyar málna

Már főszezonban is alig kapható itthoni.

Minden korábbinál kisebb lehet a hazai málnatermés idén. Szakértők szerint a még meglévő málnaültetvényeken óriási károkat okozott az országos szárazság, valamint a néhány éve behurcolt, a gyümölcsösökben súlyos károkat okozó rovar, a foltosszárnyú muslica – írja a VG.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint az előző év azonos időszakához képest 2022 első öt hónapjában

  • a friss málna beszállítása 13 százalékkal 155,7 tonnára csökkent,
  • friss málna nem ment ki az országból.
  • A fagyasztott málna importja 23 százalékkal 621 tonnára,
  • a kivitele 6 százalékkal 258 tonnára csökkent.

A málna külkereskedelmi egyenlege évek óta negatív. Ennek oka a hazai kereslet csökkenése és a hazai málnatermesztés majdnem teljes megszűnése – teszik hozzá.

Fotó: wikimedia

A VG mások mellett felidézi, hogy a 2000-es évekig Magyarország jelentős málnatermesztő ország volt, a régió több piacát mi láttuk el friss gyümölccsel. A termésmennyiség a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1990-ben megközelítette a 30 ezer tonnát, de még 2000-ben is elérte a 20 ezer tonnát. Ezután évről évre zsugorodott a termőterület, olyannyira, hogy 2020-ban az itthon termesztett málna mennyisége már az 500 tonnát sem érte el.

A magyarországi málnatermesztés lenullázódása több okra is visszavezethető. A rendszerváltást követően a kertészeti ágazatok forráshiánnyal küzdöttek, elvesztették stabil piacuk jelentős részét. Az ültetvények fejlesztésére azoknak a termelőknek sem maradt pénzük, akik túlélték a piacnyitással járó veszteségeket, fejlesztési támogatások pedig egyáltalán nem voltak elérhetők az ágazatban.

A korszerűtlen ültetvények kitettsége a klímaváltozás miatt is egyre nagyobb volt, a magyar málna a 2000-es évek végére végleg alulmaradt a piaci versenyben. Az ágazatnak a 2010-es években megjelenő és fokozódó munkaerőhiány adta meg a kegyelemdöfést.

A málna munkaerő-igényes növény, szedéséhez heteken keresztül folyamatosan rendelkezésre kell állniuk az idénymunkásoknak. A szezonmunkások hiánya miatt nincs, aki leszedje a málnát, miközben az érett gyümölcs már néhány nap alatt tönkremegy. A gépi szedésre – több más gyümölcsfélével ellentétben – egyelőre nincs lehetőség, a gépesítés még kísérleti fázisban van.

agrotrend.hu / Infostart

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.