2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2016. szeptember 08. csütörtök • 07:33

Szőlőár: jelentős eltérések a borvidékek között

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 2016. évi szüretre vonatkozó termésbecslést követően elkészítette szőlőár-prognózisát. Az ajánlás célja, hogy egyfajta igazodási pontot adjon a piaci szereplőknek az árak meghatározásakor.

A 2016. évi becsült szőlőtermés, mintegy 3,78 millió mázsa alapján 2,7 millió hl seprős újborra számíthatunk a HNT szerint. Az idei szüretet megelőző termelői borkészletek nagyságát országos szinten közel 2,2-2,4 millió hektoliterre becsülik. Ezek alapján, a szüretet megelőző felvásárlói kommunikációt is figyelembe véve a prognosztizált szőlőár: 91-97,- Ft/kg.

Országosan azonban jelentős eltérések lehetnek a piaci árak között. Vannak borvidékek, ahol 120-160 forint között mozognak az árak, míg máshol alig adnak 65 forintot egy kiló szőlőért annak ellenére, hogy idén a fagy is, a jég is megtizedelte a termést.

Reiter Szilvia, a HNT szakmaközi igazgatója elmondta: az ajánlás célja, hogy egyfajta igazodási pontot adjon a piaci szereplőknek az árak meghatározásakor. A segítség főként a szőlőtermelőknek jön jól, hiszen az értékesítési tárgyalások során joggal hivatkozhatnak a HNT által megadott árra. – Nem titkolt célunk, hogy egy bizonyos szint felett tartsuk a szőlő árát. Mivel adminisztratív eszközökkel nem befolyásolhatjuk a felvásárlók által meghatározott árszinteket, ezért egy több tényező figyelembevételével meghatározott prognosztizált árral próbáljuk segíteni a termelőket – jelezte a szakmaközi igazgató.

Az idei ársáv legmagasabb értéke 3 forinttal van a tavalyi fix ár alatt, 2015-ben 100 forintban határozta meg a szőlő árát a HNT. Bár több borvidéken idén a fagy és a jég is jelentős károkat okozott, a terméskiesés ennek ellenére nem jelent automatikus áremelkedést. Ennek oka többek között, hogy vannak olyan területei az országnak, ahol mennyiségi és minőségi szempontból is kiváló termést szüretelhetnek a gazdálkodók, ezért országos szinten a mennyiség kiegyenlíti egymást, habár még így is alatta marad a tavalyinak. Másrészt az árakra a felvásárlók készletei és az import is jelentős hatással van.

Magyarország 22 borvidékének változatos a fajtaösszetétele, valamint a különböző piaci környezet borvidékenként rendre különböző árakat eredményez minden évben. Piaci forrásokból úgy értesültünk, hogy egyes borvidékeken 65 forintnál nem adnak többet egy kiló szőlőért, máshol a már leszüretelt korai fajtáknál is csak 75-80 forint körül alakult a kilónkénti átlagár. Ezzel szemben olyan borvidék is van, ahol akár 140-160 forintos áron is értékesíthetik a szőlőt a termelők.

A gazdák helyzetét tovább nehezítheti, ha egyes felvásárlók a magas készletek miatt csak bizonyos fajtákat hajlandók átvenni a termelőktől, ami tovább csökkentheti az árakat. Az egyik legnagyobb gond, hogy a gazdálkodók jelentős része nem köt előre szerződést a felvásárlókkal, a kiszolgáltatott helyzetben pedig sokszor kénytelenek áron alul eladni a szőlőt.

Az előző évhez képest a kisebb, családi pincészeteknél megnőhet idén a kereslet a szőlőre – mondta Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. A szakember szerint azon családi gazdálkodók, amelyek főként saját termésből biztosították a bor alapanyagát, ugyanakkor a szőlő a fagy vagy a jégverés miatt károsodott, most megpróbálják a piacról beszerezni a szükséges mennyiséget. Mivel az ország egyes részein mennyiségi és minőségi szempontból is nagyon jó évjárat várható, a szőlőpiacon most viszonylag könnyen találnak a borászatok megfelelő minőségű szőlőt.

A főtitkár szerint a fagy- és jégkárok ellenére nem lesz gond az idei évjárattal, kiváló borok készülhetnek a hazai pincészeteknél. A bor minőségére garancia a borászok magas szaktudása, valamint az elmúlt években többek között közösségi források felhasználásával megvalósult beruházások, amelyeknek köszönhetően a pincészetek technológiai színvonala komoly fejlődésen ment keresztül – tette hozzá a szakember.

agrotrend.hu / HNT, magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.