2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. november 16. szerda • 07:52

Badacsonyi bort azért lehet inni?

A Badacsony-hegy zárlatát rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a szőlő aranyszínű sárgaság betegség miatt. A badacsonyiak szerint félreérthető és túlzó a hivatal közleménye a zárlatról.

A hivatal közleménye szerint már korábban is volt itt helyi jellegű fertőzés, az idei minták alapján viszont újabb gócokat azonosítottak, ezért a fertőzött területet a teljes szőlőhegyre kiterjesztették. Mivel a betegséget okozó fitoplazma elleni védekezésre nincs megfelelő növényvédő szer, ezért a fertőzés tüneteit mutató tőkéket meg kell semmisíteni.

A badacsonyi borász szervezetek és az önkormányzat helyreigazítása szerint félreérthető csúsztatás és részben megalapozatlan a NÉBIH közleménye a hegyre vonatkozó zárlatról. Hangsúlyozzák, a vélhetően őshonos betegség az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, az nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája. A betegség a helyiek szerint jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a Nébih-hel a leküzdéséért.

Alább, a badacsonyiak szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményét olvashatják:

Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, az ágazat vállalkozói csúsztatásnak, félreértelmezhetőnek ítélik azt a NÉBIH közleményt, amely arról szól, hogy a Badacsony hegy „zárlat” alá kerül a „a szőlő aranyszínű sárgaság betegség” terjedése miatt. Függetlenül attól, hogy a térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére is káros hatású, ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!

A vélhetően őshonos betegség sajnos az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája! A betegség jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a NÉBIH szervezettel, a probléma megoldása érdekében. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezíti az ültetvények tagoltsága, és a zömmel nem is magánkézben lévő elhanyagolt területeken lévő fertőzési gócok megléte (nem is biztos, hogy minden esetben szőlő művelési ágú területek ezek).

A hatékony védekezést tovább nehezíti a központi intézkedések hiánya, pl. a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége.

Fontos kiemelni, hogy a betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra. A NÉBIH túlzó és félreérthető közleménye kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás híján teljesen alaptalanul rontja a badacsonyi borok megítélését, ezért tartottuk különösen fontosnak a közvélemény és a borfogyasztók tárgyilagos tájékoztatását.

Badacsonytomaj Város Önkormányzata

Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa

Badacsony Borvidéki Borút Egyesület

NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület

 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.