2021.09.17., péntek , Zsófia

Kertészet

2020. március 27. péntek • 16:29

Szőlőültetvényből génbankot alakítanának ki

Radványi György több évtizeddel ezelőtt ültette el az egykor Eleken is honos 51 féle szőlőfajtát, amit egyéb hazai fajtákkal is kiegészített.

Az agronómus által felajánlott kert sokáig a helyi mezőgazdasági szakmunkásképző iskola tulajdonában volt, amit tankertként használtak a diákok, tovább folytatva azt a sajátságos hagyományőrzést, amelyet még Radványi György kezdett el. Azóta az ültetvény ismét a város tulajdonába került, és a tervek szerint hamarosan génbankot alakítanak ki belőle - írja a beol.hu.

fotó: beol.hu

– Nem titkolt célunk, hogy életben tartsuk ezt a rendkívüli értéket, melyet Radványi György hagyott a városra. Hiszen olyan szőlőfajtáink vannak itt, melyek az országban csak nálunk találhatók – ismertette Szelezsán György polgármester.

Jelenleg százharminc szőlőfajta található a tangazdaságban, mindegyikből négy tőkét ültettek el a közel ezerhatszáz négyzetméteres telken.

– A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének van az ország legnagyobb génbankja, ám a kutatásaink során kiderült, hogy a nálunk található fajták közül öt itt sincs nyilvántartva – hangsúlyozta Papp László.

A tankert megbízott vezetője egyúttal azt is elárulta, hogy a tankert szőlőfajtái az 1700-as évektől kezdve jelen voltak Eleken, hiszen a település sokáig hegyközség volt, és komoly szőlészet folyt ezen a területen.

Ezek felkutatásakor Radványi György a nemesítőkkel együtt jelentős kutatómunkát végzett, és bár foglalkoztak kukoricanemesítéssel is, az agronómus szívügye mégis a szőlészet maradt. Nem csoda hát, hogy a szőlőültetvény birtokosa előszeretettel kísérletezett különböző fajokkal, talán ez az oka annak, hogy negyven tőkének még mindig nem tudták beazonosítani a fajtáját.

– Most éppen ezek után kutatunk a szakkönyvekben, illetve borászoktól is kértünk segítséget a fajtaazonosításhoz. Többek között Málik Zoltán, az elismert badacsonyi borász – aki a bakator ősi magyar fajtával kísérletezik – május környékén látogat el hozzánk. Tőle is kérünk majd tanácsot, segítséget az előttünk álló munkához. Hiszen hatalmas érték van a birtokunkban, amit meg kell menteni – osztotta meg Papp László.

De persze a munka addig sem áll meg, két, a kertészettel és szőlészettel foglalkozó fiatal folyamatosan ápolja, gondozza a tőkéket. – Napról napra egyre szebb állapotban vannak a növények, de majd jobb időben, mikor kezdenek virágozni és levelezni, akkor láthatjuk meg az eddigi munka eredményét – fogalmazott a tankert vezetője.

Az elismert agronómus hagyatéka

Radványi György diplomáját a budapesti Magyar Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán szerezte. Majd nem sokkal később a gazdasági szaktanári oklevelét is átvehette Budapesten. A tanítás mellett kukoricanemesítéssel, illetve helyi gyógynövények meghatározásával, leírásával is foglalkozott.

Legjobban mégis az 1986-ban alapított eleki kertbarát szakkörben érezte magát, ahol bőven tudta kamatoztatni szakértelmét.

Többek között neki köszönheti a város, hogy egy-két házhelynyi területen sikerült elültetni az egykor Eleken is honos 51 szőlőfajtát, amit más fajtákkal is kiegészített – olvasható az agronómus önéletrajzában.

agrotrend.hu / beol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.