Kertészet

A szürettel egy időben ellenőrzik a borászati üzemeket is

A jövő hónap végén már kezdődik a szüret Tolna megye két borvidékén és ezzel egy időben a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül külön ellenőrzik majd az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit is – jelentette be a Nébih (Nemzeti-Élelmiszer-biztonsági Hivatal). Az összehangolt ellenőrzések legfontosabb célja a szőlőtermesztők érdekeinek védelme.

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához és az agrárminisztériumhoz arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek – írja a Tolna megyei hírportál. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat.

Fotó: Shutterstock

Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

Az idén az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában. 

Több szekszárdi és tolnai borászt is megkérdeztünk az ellenőrzésekről, akik elmondták, örülnek annak, hogy a hatóságok figyelnek az ágazatra és kiszűrik azokat, akik visszaélnek a borvidékről vásárolt szőlővel, musttal. A megkérdezett borászok elmondták, napra kész adminisztrációval készülnek az ellenőrzésekre. 

agrotrend.hu / teol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés