2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. július 27. csütörtök • 18:40

Szürettől új szabályok a 10 tonna feletti szőlőeladásban

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – az agrártárcával való együttműködésben – az idei szüretre új értékesítési szabályokat vezetett be, de azoknak, akik érvényes szerződéssel rendelkeznek, nem kell újat kötniük. A cél, hogy a termelők és a felvásárlók közötti kapcsolat országos szinten rendeződjön, és az árak kiszámíthatók legyenek.

Mindez azon sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára, valamint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke és főtitkára tartottak. Ezzel véget ért az az egyeztetési folyamat, amelyről az agrotrend.hu korábban is beszámolt. 

Gál Péter, Légli Ottó és Brazsil Dávid. A legfontosabb cél az volt, hogy rendezett piaci viszonyokat alakítsanak ki az ágazatban – fotó: agrotrend.hu

A most meghozott intézkedésekkel hosszú távra szeretnének új irányt szabni a termelésszervezésnek – emelte ki Légli Ottó, a HNT elnöke. Mint kifejtette, az FM-mel kötött együttműködési megállapodásukban maguk vállalták egy szakmaközi szerződés kidolgozását. A szőlész-borász társadalom a felülről jövő szabályozás helyett saját maga kezdeményezte és „hozta tető alá” az új szabályrendszert – nyomatékosította.

A legfontosabb cél az volt, hogy rendezett piaci viszonyokat alakítsanak ki az ágazatban – hangsúlyozta Brazsil Dávid, a HNT főtitkára. Azok a szőlőtermelők, borászatok és felvásárlók, akik 10 tonna feletti mennyiségben állítanak elő, vagy vásárolnak fel borszőlőt, háromféle módon határozhatják meg az árat: szerződésben, nyilvános árajánlatban vagy képlet alapján.

Azoknak, akik már rendelkeznek szerződéssel, nem kell új megállapodást kötniük.

Az újonnan szerződő szőlőtermelők az előző három évben eladott szőlő éves mennyiségi átlagának 50 százalékára kötelesek szerződést kötni, a felvásárlók pedig az előző három évben vásárolt szőlő éves mennyiségi átlagának felére. A fennmaradó másik felére vagy nyilvános árajánlatot tesznek a felvásárlók, vagy a HNT árprognózisában alkalmazott képlet alapján rögzítik a felvásárlási árat. Nyilvános árajánlatában a felvásárló fajtánként vagy fajtacsoportonként, eredetvédelmi kategóriánként hirdethet meg nettó ajánlati árakat, amelyektől a későbbiekben csak felfelé térhet el.

Ezeket a HNT-nek kell megküldeni augusztus 15-éig.

Valamennyi beérkezett ajánlat megtekinthető lesz a szakmaközi szervezet honlapján, illetve a hegybíróknál kifüggesztve az irodában.

Meghirdetett felvásárlási ár hiányában a HNT a korábban bekért adatok alapján árprognózis-képletet dolgozott ki a szerződésen felüli részre. Ennek alkalmazásával számítják ki a borszőlő felvásárlási árát.

Brazsil Dávid mindehhez hozzátette: a szakmai önkormányzat olyan piacszervezési intézkedést fogadott el, amely

a hegybírók segítségével végrehajtható és ellenőrizhető, és amellyel hosszú távon mindenki jól jár.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára az agrárkormányzat céljáról szólva elmondta: minden ágazatban, így a szőlő és a bor esetében is segíteni kívánják a termelők és a feldolgozók közötti összhang megteremtését, rendezve a vertikális viszonyrendszert. A HNT által kidolgozott intézkedéscsomag figyelembe vette mind a termelők, mind a feldolgozók igényeit, törekedve a konszenzusra, és ezért nagyfokú rugalmasságot tanúsított a szaktárca is. Mindez jó példa a szakmaközi szervezetek és az állam együttműködésére – nyomatékosította a helyettes államtitkár.
Gál Péter fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy a szőlő- és borágazatnak jól működő szakmaközi szervezete van, így a piac szervezése nem kizárólag jogszabályi úton rendezhető. Ezt tükrözi a mostani intézkedéscsomag is.

agrotrend.hu / P. G.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.