Kertészet

Tárolási betegségek

2021. évi 20. növényvédelmi felhívás ökológiai kertészkedőknek

Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok!                  

A kései szilva és őszibarack fajták és az almatermésűek még a szüretre várnak. Bár még rajzik az almamoly, a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly is, de már nem érdemes permetezni ellenük. (Talán a nagyon későn érő, kifejezetten tárolásra szánt almafajtáknál még lesz, aki felveszi a permetezőt). Bár egy-két hetes késéssel, de a szőlőszüret is elkezdődött. Az előző felhívásban írtam a szürkepenészről, erre még figyelniük kell a gazdáknak.

Egyre nagyobb gondot okoznak a tárolási betegségek. A gyümölcsök felületén vihetjük be azokat a gombákat, melyek rothadási folyamatokat indíthatnak be a tárolóhelyiségekben. A kórokozó gombákat kiszorító, ún. antagonista gombát tartalmaz a Blossom Protect „biológiai növényvédőszer” (jelölése: nk, azaz nincs korlátozás az é.v.i-ben). Az érés kezdetétől kell használni, és természetesen kerülni kell más gombaölő szerek használatát.

Fotó: wikimedia

Alaposan takarítsák ki, akár meszeléssel, kénlap égetésével is fertőtlenítsék a tárolókat! A szakkönyvek szerint +2 C–os és 85-90% -os páratartalmú helyiségek az ideálisak. Ezt a tankönyvekben leírt ideális környezetet szellőztetéssel, időnkénti párásítással tudjuk megközelíteni. Csak a kellően érett (barna magvú, megfelelő nagyságú), betegségektől és sérülésektől mentes gyümölcsöket válogassanak be a megtisztított ládákba. A tél folyamán minél gyakrabban nézzék át az eltett terményeket! Folyamatosan el kell távolítani a tárolóból az érett gyümölcsöket: az érett gyümölcsök által kibocsátott etilén gyorsítja a többi gyümölcs érését.

A Magyar Nemzeti Galériában látható Karcsay Lajos Almaszüret című képe, 1885. körül festette. Érdemes elidőzni a részleteknél. A kitakarított, szellőztethető pincében az egészséges gyümölcsöket válogatja ki a fiatal lány, majd egymás mellé, a szalmaágyra helyezi az almákat. Tiszta ruhában, tiszta kézzel dolgozik. Az idős munkás kosárban, roggyantott lábbal óvatosan, rázkódásmentesen hozza be a következő adagot. Fagyos napokon biztosan begyújtották a kályhát. Ilyen tárolásnál, ezeket az almákat még húsvétkor is az asztalra tehették!

Bizakodó üzeneteket kapok a kertbarátoktól. Az idén sokkal kevesebb, a diólégytől károsított termést látnak a fákon. Óbudán is ezt tapasztalom. Tavaly ilyenkor már feketéllett a fa a baktériumos, nyálkás szemektől, melyek a nyüvek rágása nyomán fertőzték meg a zöld szemeket.

Míg 2020-ban több csapdaponton is 100 fölé emelkedett a heti fogási szám, addig az idén eddig, egyedül Győrben lépte át a 70-et. Érdekes, hogy 2021-ben korábban jelentek meg a legyek, de talán az időjárás alakulása lelassította a felszaporodásukat. Pénzes Béla professzor úrhoz fordultam a kérdésemmel. „Valami nem tetszik a légynek” – zárta le a fejtegetését professzor úr. Örömmel fogadtam a válaszát!

Ne feledjék, hogy ez most a dió augusztus végi állapota és októberben szüretelünk! Addig még változhat a helyzet. Jelenleg a zöld héjon látható 2-3 mm-es, fekete foltok árulkodnak a légy jelenlétéről. Még érdemes permetezni! Korábbi felhívásunkban írtunk a diólégy elleni védekezésről: tudjuk, hogy ez a kártevő jelenti a legnagyobb kihívást a termelőknek. A dióbél már nagyra hízott, egészséges. A lehullott termés gyors megtisztításával, az idén több diót tudnak megmenteni, mint korábban. A fertőzött terméshéjat pedig semmisítsék meg, egy percig se hagyják a fa alatt!

Üdvözlettel:                                               

Zsigó György és az ÖMKi csapata 

agrotrend.hu / ÖMKi

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés