2022.06.25., szombat , Vilmos

Kertészet

2017. november 29. szerda • 13:06

Tartósabbak a decemberben kivágott fenyőfák - várhatóan az árak nem változnak

Karácsonyra 400-500 hektáron nevelt fenyőfát adnak el Magyarországon évente, az árak várhatóan nem változnak idén.

Karácsonyra mintegy 400-500 hektáron termesztett fenyőfát adnak el Magyarországon évente, amelyet 5-10 évig nevelnek főként Zala, Vas és Somogy megyében;

a karácsonyra értékesített 2-2,5 millió fenyőből az import mennyisége 1 millió körüli, a termelők azonban 600-700 ezer darabot exportálnak is,

az árak idén várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest - közölte a Magyar Díszkertészek Szövetsége.

fotó:MTI

A szakmai szervezet tájékoztatása szerint fenyőfa-termesztéssel az országban 6-8 nagyobb, 20-30 hektáron termelő gazdálkodó mellett, több száz kistermelő foglalkozik, aki esetleg "csak a kert végében" vagy 1-2 hektáron termel. Magyarországon mintegy 2 ezer hektáron termesztenek fenyőt, ebből évente mintegy 400-500 hektárt vágnak ki karácsonyra.

A legkedveltebb a nordmann fenyő, az ezüst az utóbbi években ismét kedveltté vált, alacsony árkategóriában pedig változatlanul leginkább a lucot keresik.

Magyarországra az import változatlanul főként Dániából és Németországból érkezik, míg a magyar fenyőfa legjelentősebb külföldi piaca Ausztria és Olaszország.

A termelői árak fajtól függően változnak; méterenként 1500-4000 forint között mozognak. Ebben az évben a növekvő dán import miatt várhatóan csökkennek majd a termelői árak. Így a fenyőfák ára - például: a luc-, az ezüst- és a nordmann is - várhatóan változatlanok lesznek.

  • A luc ára: 2500-3000 forint lesz folyóméterenként,
  • ezüsté 4500-5000 forint,
  • a nordmanné pedig 7-8000 forint között mozog.

A nagyobb fákat pedig a korábbi évekhez hasonlóan darabárban adják.

fotó:MTI

A Magyar Díszkertészek Szövetsége felhívja a vásárlók figyelmét:

célszerű a kertészeti árudákban megvásárolni a fenyőfákat, mert itt olyan fákat árusítanak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak szebbek.

Az értékesítésnél - a szakemberek tapasztalata alapján - probléma, hogy az utak mellett nagyon sokan árulnak fenyőfát; ezeket a fákat azonban általában már november második felében kivágják, így frissességüket, szépségüket gyorsan elvesztik - közölte a szakmai szervezet.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.