FÓKUSZBAN

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Magyarország szeretné növelni Kínába irányuló exportját. ...

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

A kalászos szemenkénti vetése talán még mindig egy kicsit ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Kertészet

2018. január 10., szerda • 08:12

Termelési naplót kell vezetniük a borkészítőknek

Módosult a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet.

A módosítások értelmében a rendeletbe bekerült a „termelési napló” fogalma, és változott az eddigi szabályozás azzal, hogy az ellenőrzés melletti kivonás szőlőtörköly esetében „hulladékbegyűjtő telep vagy veszélyeshulladék-égetőmű részére történő igazolt átadás” helyett „engedélyes hulladékkezelő részére történő igazolt átadással”, míg borseprő esetén „engedélyes hulladékkezelő részére vagy szennyvíztisztító telep részére történő igazolt átadással” lehetséges.

Borseprő esetében az ellenőrzés melletti kivonás égetőműben történő ártalmatlanítással a továbbiakban már nem lehetséges.

A támogatási kérelem a hatályba lépés időpontját követően nem fogja tartalmazni az ipari célú nyers alkohol előállítására vonatkozó, naprakészen vezetett tételes kimutatást, de a mellékletként beadandó adóraktári nyilvántartás másolatait borászati melléktermék típusonként kell elkészíteni azokra a hónapokra, amelyekben az adott borászati mellékterméket lepárolták.

Ezen kívül mellékletként be kell nyújtani a termelési napló másolatát, valamint 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet 49. §-a szerint kérelmezett helyszíni szemléről készült jegyzőkönyvet is.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.