2019.12.13., péntek , Luca,Otília

Kertészet

2018. október 22. hétfő • 11:33

Termeszthető lenne a gyömbér Európában?

A gyömbért és jótékony hatásait mindenki ismeri. A kínai gyógyászatban gyakran használják, de akár ételeink ízesítésére is tökéletes. Ezért is merült fel a német kutatókban a címben feltett kérdés.

2017 óta foglakoznak a gyömbér termeszthetőségével a németországi bambergi kutatóintézetben. Az első kísérlethez Peruból és Taiwanról importáltak rizómákat. Az első kísérletet 1 kg-os piacos megjelenésű, kiváló ízű friss gumóval indították. 2018-ban már az eltérő földrajzi eredetű gumóból a tenyészterületre is kiterjedő kísérletet indítottak.


Idén a 2017-es első szaporításból végeztek kísérleteket - fotó: Pixabay

A perui gumókat 2 mélységben ültették el az üvegházban

  • az egyiknek 13⁰C-os talajhőmérsékletet biztosítottak,
  • míg a másiknak 18⁰C volt a talajhőmérséklete.

A kísérlet során kiderült, hogy a nagyobb gumók nagyobb biztonsággal növekednek, illetve a magasabb talajhőmérsékletet is jobban kedveli a gyömbér. Ezen tapasztalatokra alapozva, készült egy 5 cm termesztő közeggel ellátott asztal, amelyet folyamatosan fűtöttek és 26⁰C-on tartottak.

A rizómákat 20-30 grammos darabokra vágták, a 26⁰C-os talajba ültették

megöntözték, majd fóliával betakarták az ágyást, annak érdekében, hogy a páratartalom és a hőmérséklet is növekedjen az ágyás felett. 3 héttel később már megjelentek az első hajtások, további 4 hét után pedig a növények kiültethető méretűvé váltak.

2018-ban Bambergben zajló kísérletek során (fűtött üvegházban, 4,1 növény / m2 és 6,25 növény/ m2) sok minden kiderült a gyömbér termeszthetőségéről. Az ültetés után, igaz lassan, de megindult a növekedés, július közepén már 1,5 méteresek voltak a növény hajtásai. A kiültetés után 8 hónappal a gyömbér rizómák már betakaríthatók, egy héten át zölden, frissen megőrizhetők. A rizóma szoba hőmérsékleten szárítható is, mellyel növelhető az eltarthatósága.

A kísérlet során kiderült, hogy a tenyészterülettől függetlenül növényenként 1 kg termés realizálható.

Németországban jelentős területen zajlik zöldséghajtatás. Általában

  • paradicsomot,
  • uborkát,
  • paprikát

találunk a hajtatásos kultúrákban, amelynek kiváló alternatívájává, vagy csak a vetésforgó részévé válhatna a gyömbér, mint egyszikű növény. Fontos kiemelni azt is, hogy a gyömbér a nyár során nem kifejezetten élőmunka-igényes növény.

A kísérletek során fűtetlen fóliasátorban is végeztek vizsgálatokat

A fűtetlen fóliában a rizómák jóval kisebb zöld felületet képeznek és itt a viszonylag hideg éjszakai hőmérséklet sem kedvez. Ennél a termesztési módnál a páratartalom sem szabályozható. A kísérlet során a növények 1 nap 2 alkalommal 1 percen át kapnak öntözést, felülről, esőztető rendszerben.

Egyelőre ennek az „extenzív” termesztési kísérletnek még nincsenek eredményei, 2019 elejére várhatjuk őket.

A gyömbér európai, németországi termeszthetősége és annak feltérképezése még gyerekcipőben jár. Ugyanakkor az első kísérleti eredmények bizakodásra adnak okot, még akkor is, ha az európai, németországi gyömbértermesztés jövedelmezősége majd csak a jövőben derül ki.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.