2022.08.16., kedd , Ábrahám

Kertészet

2022. június 27. hétfő • 09:10

Tizenöt másodperc alatt végez ezzel a vírussal a magyar ellenszer

Egy magyar kutatók által kifejlesztett és most tesztelt védőszer pillanatok alatt semlegesíti a vírusokat azokon az eszközökön, amelyek fertőzött paradicsommal és paprikával érintkeznek. A már Magyarországon is azonosított ToBRFV, más néven Jordán-vírus rendkívül könnyen és gyorsan terjed, és akár a termés háromnegyedét is tönkreteheti. Vizsgálatok azt mutatják, hogy az ellenszer hatékonyan megakadályozza a kórokozó további terjedését.

A Tomato Brown Rugose Fruit vírus (ToBRFV), azaz a barna termésráncosodás vírus hatására sárgás vagy barnás foltok jelennek meg a terméseken, ezek felülete később érdessé válik, a termés deformálódik, eladhatatlanná téve a termésállományt. 2018 óta, amikor először észlelték Európában (Szicíliában), már sok száz millió eurós károkat okozott a termelőknek az eredetileg Izraelben és Jordániában 2015-ben felbukkant kórokozó (innen a Jordán-vírus elnevezés).

Forrás: Wikipedia

Ezért az Európai Unió 2019 végén az érintett termőterületre karanténkötelezettséget írt elő, és azt, hogy teljesen meg kell semmisíteni a fertőzött növényállomány. Ez azonban csak nehezen kivitelezhető és nagyon drága.

Nemcsak fertőzött magokkal, palántával, pollennel terjed, hanem a kertészek cipőjén, ruháján, szerszámain, valamint a paradicsomrekeszeken keresztül is. Tavaly egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei, többhektáros üvegházban azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a kórokozót.

A Jordán-vírus egyféle tobamovírus, azonban a két másik fajta tobamovírus ellen már korábban kifejlesztett védőszer hatástalan ellene. Ezért is jelentett áttörést, hogy egy magyar vállalkozás a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Biotechnológiai Kutatóintézet kutatócsoportjával összefogva, a világon elsőként, kidolgozott egy hatásos fertőtlenítőszert. Ahogy azt Szabó Zoltán kutatásvezető az Indexnek elmondta: az első laboratóriumi tesztek sikeresek voltak, nemrég kezdték élesben is bevetni a teljes egészében magyar fejlesztésű anyagot, többek között egy fertőzött ausztriai biogazdaságban. A vírusölő szer előnye, hogy nemcsak gyorsan hat, hanem környezetbarát is, és teljes egészében lebomlik.

agrotrend.hu / INDEX, Kovács Róbert

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.