2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2017. augusztus 03. csütörtök • 08:56

Több borra és kiváló évjáratra számítanak idén a borászok

Minőségben és mennyiségben is az elmúlt öt év átlagát meghaladó szőlőtermésre és borkészítésre számítanak idén a magyar borászok, köszönhetően az eddigi kedvező időjárási viszonyoknak.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a Keszthelyen 25. alkalommal megnyílt Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep kapcsán beszélt arról, hogy a múlt évben majdnem 2,8 millió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászatok. Ha az időjárás továbbra is kedvező marad, idén várhatóan 5-10 százalékkal meghaladja majd a Magyarországon készülő bor mennyisége a tavalyit, vagyis

meghaladhatja a 3 millió hektolitert, de minőségében is jobb évjáratra számítanak.

Hozzátette, hogy

az idén nem voltak a szőlőtermést veszélyeztető nagy járványok, a téli és tavaszi fagykár pedig csak kisebb visszaesést jelentett a termésmennyiségben.

Ha a nyár vége és az ősz eleje is kedvezően alakul, nem lesz aszály, akkor a szőlőből préselhető must mennyisége és minősége alapján kedvező évjáratra lehet számítani.

Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke szerint az átlaghoz képest egy-két héttel korábban kezdődhet idén a szüret. A fürtök jelenlegi nagysága alapján elmondható, hogy a napsütéses órák számának alakulása és a kellő időben hullott csapadék eddig jelentősen kedvezett a szőlőnek, bár mindez a tájegységi adottságoktól is függ. Úgy vélekedett, hogy a mostani állapot alapján a 2003-as, rekordmelegnek számító évhez hasonlítható a várható termés, de az akkori nagyon korai szüreti időpontot és a magas alkoholfokot meghaladva idén akár még jobb mennyiségű és minőségű bor készülhet. Úgy fogalmazott, hogy több mint 40 éves, Balatonfüred környéki borászati tapasztalata alapján az idei lehet az eddigi legjobbnak ígérkező szőlőtermés.

A keszthelyi borünnep keretében hagyományosan kipréselték a legkorábban érő Csabagyöngyéből az első néhány pohár mustot, már augusztus 2-án megnyitva ezzel a 2017-es szüreti szezont.

fotó:MTI

 

Borkiválóságokat ismert el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter oklevéllel szerdán Budapesten a Vajdahunyad várában.

A több száz oklevél átadását megelőzően Fazekas Sándor a borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület.

fotó:MTI

Ahhoz, hogy élővé váljon és a tradíció folytatódjon, nagy szükség van a magyar borokat népszerűsítő különböző rendezvényekre, megmérettetésekre. Ezek között különösen fontos a Magyarország borkészítőit megmozgató Országkóstoló, amelyre az idén összesen 1162 tétel érkezett Mindebből 309 fehér borkiválóság, 174 vörös borkiválóság, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság lett. Az Országkóstoló arra is hivatott, hogy ne csak bel- hanem a külföldi piacokon is bemutassa a magas minőségű magyar botok jellegzetességeit - hangsúlyozta az agrárminiszter.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos elékeztetett: a jó bor elkészítése a szőlőültetvényeken kezdődik. Ezért is foglalkoznak a szakemberek a különféle szőlőfajta-kiválóságokkal; az idén a furminttal. Jelezte, hogy a jövőben más kiváló szőlőfajták is sorra kerülnek majd.

agrotrend.hu / MTI 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.