2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2017. május 26. péntek • 14:15

Többe kerül, de többet is ér a hazai szamóca

Tíznapos késéssel indult a magyar termesztésű szamóca szezonja, és az árak is a tavalyi szint fölött vannak. Sok árus viszont hazaiként árulja az importgyümölcsöt, amelynek a minősége messze elmarad a hazaiétól.

Nagy károkat okoztak a tavaszi fagyok a szamócaültetvényekben, ezért az agrárkamara becslése szerint a tavalyi mennyiséghez képest országosan mintegy 30 százalékkal kevesebbet szüretelhetnek idén a termelők.

fotó:Pixabay

Regionálisan azonban nagyok lehetnek a különbségek. Benedek László nagyrédei ültetvényén például a húsvét utáni mínusz 4 fokban az első virágok fagytak el, de elérte őket a május 12-i, a mátrai borvidéken hatalmas pusztítást végző jégeső is. A potenciális termés 50-60 százalékát tudják idén betakarítani – mondta a kertészmérnök a Világgazdaságnak. A legnagyobb kárt az első virágzásban tudja okozni a fagy, mivel az abból származó gyümölcsök méretéhez képest a második virágzásból már csak 20-25 százalékkal kisebb gyümölcsök teremnek, és a későbbi virágzásoknál csak egyre jobban csökken a méret.

A terméskiesés meglátszik az árakon is. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) múlt hét végén lezárt adatai szerint a szamóca belföldi termelői ára a 14–20. hetek átlagában kilónként 1938 forint volt, 23 százalékkal magasabb az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. Mivel a magyar szabadföldi szamóca a szokásos május 10-15. helyett csak a napokban jelent meg a piacon, az AKI adatai a fóliás, illetve üvegházi termésre vonatkoznak. De az elmúlt napok piaci árai is azt mutatják, hogy a tavalyinál lényegesen magasabb áron kínálják az árusok a szamócát.

Benedek László szerint ugyanakkor megzavarja a magyar fogyasztókat, hogy sok út menti árus több hete hazai eperként árulja az importgyümölcsöt, amelynek a minősége messze elmarad a hazaiétól. A magyar termelők ugyanis esküsznek arra, hogy

a nagy távolságról szállított importszamóca a különféle kezelések és a nem optimális érési állapotban történő betakarítás miatt beltartalomban és ízben is lényegesen gyengébb a friss magyar epernél.

fotó:Pixabay

Magyarországon 800 hektáron termesztenek szamócát, ennek körülbelül a fele üvegházi és fólia alatti, fele pedig szabadföldi termesztésből kerül piacra. Az agrárkamara közlése szerint átlagos körülmények között 8-10 ezer tonna terem. (Ettől némileg eltérnek a KSH adatai, amelyek szerint az utóbbi években 5,1 és 6,4 ezer tonna közötti volt a termés.)

A szamócaimport az elmúlt években általában 3 ezer tonna körül alakult, elsősorban spanyol és görög gyümölcs érkezett az országba – ennek 70 százaléka áprilisban és májusban.

A köznyelv által epernek nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.