Kertészet
Töppedtek a szemek, de nem lesz terméskiesés – szedik a kékoportót is
Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését. A minőség nagyon jónak ígérkezik, a mennyiség az átlag körül várható.
Nagy Gergely, a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára arról tájékoztatott, hogy a borászok jó része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hét második felében pedig a borvidék egészén kezdődik a fajta betakarítása.
fotó: MTI
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt mondta: a minőség nagyon jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodóak. A kedvező meleg időjárás miatt némileg töppedtek a szőlőszemek, azonban ez mennyiségkiesést nem fog okozni.
A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik. Az idei mennyiség a várakozások szerint inkább a felső értékhez közelít majd
– emelte ki.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Októberben szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.
A hegyközségi titkár szerint,
ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet, az egyes szőlőfajták érési ideje pedig összetorlódhat, ami komoly technológia és logisztikai kihívás elé állíthatja a borterelőket,
az évjárat minőségét azonban nem befolyásolja.
agrotrend.hu / MTI