2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. február 13. hétfő • 14:45

További fagykár nem várható, de a kemény január nyomot hagyott a szőlőkben

Tokaj-Hegyalja vizsgált dűlőiben átlagosan a főrügyek 20-28%-a károsodott. Jó hír viszont, hogy a több éves fás részekben nem volt fagyáskár, így az idei fagykár a jövő évi termésre nem lesz hatással.

A 2016-17-es téli fagykár hatásait vizsgálta Tokaj-Hegyalján a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft-je. – Az idei tél bár még nem ért véget, de nagyon optimisták vagyunk, hogy szélsőséges hideget már nem fog hozni – kezdik a helyzetjelentést, amit a boraszportal.hu-n olvashatunk.

Fotó:Pixabay

Januárban nagyon hideg volt, országosan 4-5°C fokkal is hidegebb volt a hónap, mint a 100 éves átlag. Az utóbbi 100 év 11. leghidegebb januárján vagyunk túl. A Tokaji Borvidéken -18-20°C fokot is mértek a hőmérők. A többször is -15°C fok alá eső éjszakák után indokolt volt a rügyek vizsgálata. Az 1986-87-es fagykárt a -20-29°C okozta, amit azért szerencsére nem értünk el. Akkor 90-100%-os volt a károsodott rügyek mennyisége, az elpusztult főrügyek mellett is csak 20-30%-ban találtak ép mellékrügyeket.

A vizsgálatok során tíz dűlőből 5-5 tőkéről származó 5-5 rügyet vizsgáltak meg. Minden vesszőnél az 5. rügyemeletig vizsgálták a rügyek állapotát. A dűlőket az alapján választották ki, hogy hol mérték az 5 leghidegebb és 5 legkevésbé hideg éjszakát. Összesen tehát 250 rügy állapotát nézték meg. A rügyek állapotát azok átvágásával mérték fel.

A rügyvizsgálatok eredményeit összegezve elmondható, hogy Tokaj-Hegyalja vizsgált dűlőiben átlagosan a főrügyek 20-28%-a károsodott. A veszők többségénél azonban 1-2 mellékrügy ép maradt. Amennyiben az általánosan alkalmazott 1-2 rügyre metszést végezzük, akkor mindenképpen csökkent mennyiségű termésre kell számítani. A mellékrügyek kihajtása esetén is, azonban azok nem hoznak, vagy csökkent számban hoznak fürtöket.

Jó hír viszont, hogy a több éves fás részekben nem volt fagyáskár, így az idei fagykár a jövő évi termésre nem lesz hatással.

agrotrend.hu / boraszportal.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.