2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Kertészet

2017. április 29. szombat • 13:40

Túlélte az eper a fagyokat – lesz elég termés

Bár az elmúlt napokban már megjelent a magyar eper a piacokon, szélesebb kínálatból a jövő héttől válogathatnak a vásárlók. Az árak minden eddiginél nagyobb skálán mozognak, az olasz vagy spanyol gyümölcsért kilónként 700-800 forintot kérnek a kereskedők, míg a legjobb minőségű magyar áru ára a 2500 forintot is meghaladhatja.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Termék­tanács, a Fruitveb elnöke a Magyar Időknek elmondta: a fóliasátras szamóca­ültetvények egy részén fűtéssel igyekeztek gyorsítani az érést a gazdák, ők már a múlt héten piacra vihették portékájukat. A jövő héttől már szélesebb kínálatból válogathatnak a vásárlók, a szüret ugyanis valamennyi szamóca­ültetvényben elkezdődik. A szakember szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a termelők bizakodóak az idei szezont illetően.

A szabadföldi szamóca esetében csak a napokban kezdődött el a virágzás; ezekről a területekről legkorábban május 10-e környékén érkezhetnek meg az első szállítmányok a piacokra, nagyobb mennyiség csak a hónap második felében érik be. A szabad­földi termést ugyanakkor nagyban befolyásolhatja a következő hetek időjárása is.

Ledó Ferenc szerint a szokatlanul hideg április és a havazás a becsültnél kisebb kárt okozott a szamócaföldeken. – Szerencsére azok a növények sem fagytak meg, amelyeket a gazdálkodók nem tudtak letakarni – emelte ki a szakember. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a hideg miatt kisebb termésre lehet számítani. A növények minden erejüket arra fordították, hogy megvédjék a gyökereket a fagytól, arra nem maradt energiájuk, hogy a megszokott mennyiségben növesszenek virágkezdeményeket. A szezont azonban mégsem ez, hanem az érés idején lehullott csapadék befolyásolhatja a leginkább.

– Ha abban a pár napban, amikor tömegesen megindul a szemek érése, nagy mennyiségű csapadék hullik, a szürke­penész nevű betegség még akkor is elviheti a termés nagy részét, ha a gazdálkodó megpróbál védekezni ellene – hívta fel a figyelmet a Fruitveb elnöke, hozzátéve: szerinte az idén nem reménykedhetünk rekordtermésben, de összességében nem lehet panasz a mennyiségre az eperpiacon.

Foto:123RF

Az árakra, az előző évekhez hasonlóan, az idén is az import van a legnagyobb hatással. Ledó Ferenc beszámolója szerint ma is nagy mennyiségű import­eper van az országban, az elsősorban Spanyolországból és Olaszországból származó gyümölcs alaposan lenyomja az árakat, nemcsak a boltokban, hanem a kisebb piacokon is. Öröm az ürömben, hogy a dél-európai import minősége a korábbi évekkel ellentétben elfogadhatónak mondható, bár még így is messze elmarad az éretten leszüretelt, édes magyar epertől. Ledó Ferenc szerint az idén minden eddiginél nagyobb szórás tapasztalható az árakban, a 700-800 forintos importtól egészen a 2500 forintos, kiváló minőségű magyar eperig minden megtalálható a kínálatban.

Magyar eperrel továbbra is csak a piacokon találkozhatnak a vásárlók, az áruházláncok ugyanis továbbra is a hosszan eltartható, ám kevésbé ízes importot teszik a polcaikra.

CSAK KISEBB KÁRT OKOZOTT AZ EXTRÉM IDŐ

A szokatlanul hideg és csapadékos időjárás ellenére szerencsére nem igazolódott a termelők félelme: bár országos a kár, mértéke közel sem olyan nagy, mint egy évvel ezelőtt. Márciusban, a hidegek elmúltával hirtelen megindult a növények fejlő­dése. Valamennyi hazai gyümölcsfa az ötéves átlaghoz képest 7-10 nappal korábban virágzott. Az őszi- és kajszibarack esetében ez akár kedvezőnek is mondható, mivel a fák még az áprilisi fagy előtt elvirágoztak, az almát viszont épp a legrosszabbkor érte a hidegbetörés. Míg tavaly a fagy azonnal látszó károkat okozott, az idén csak megfáztak a növények. A szakemberek szerint három-négy hét múlva derül ki, mekkora terméskiesés várható. Ez termőterületenként, fajtánként más és más lesz.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.