2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2017. március 14. kedd • 10:40

Új tripszfaj károsíthatja akár a zöldségeinket is

2014-ben találták meg először Hollandiában a Japánból, Koreából származó „hortenzia tripszet”, a Thrips setosust. Nagy eséllyel ez a behurcolt új kártevő a szomszédos országokban is hamarosan el fog terjedni, 2015-ben Hamburgban már megfigyelték.

A német Julius Kühn Intézet jelentése alapján a faj Hollandiában egyelőre termesztőházakban van jelen, de a szabadföldi terjedése sem zárható ki. Az új tripszfaj a nevéhez híven kedveli a hortenziát és az egyéb dísznövényeket, de polifág fajról van szó, így a tökféléket, az uborkát, borsót, babot, de még a Solanacae családba tartozó fajokat is, mint a paprika vagy a paradicsom.

A kulturnövényeinket károsító tripszfajok már eddig is jelentős kihívást jelentettek a növénytermesztők számára, főként a különböző betegségek hordozása miatt. Legfontosabb természetes vírusvektorok, azaz a növényi vírusok terjesztői, a szúró-szívó és rágó szájszervű rovarok, mint a például a tripszek. Egy példát kiemelve, a hazánkban őshonos dohánytripsz polifág fajként számos kultúrnövényünket károsítja, amellett, hogy szívogatja a növényi részeket, képes különböző növényi vírusok hatékony terjesztésére is. A kártevők által hurcolt betegségek igen jelentős gazdasági kárt képesek okozni.

- A közelmúltban Hollandiába, Németországba már behurcolt faj Thrips setosus az ún. „Tospo vírusok hatékony terjesztője, mint a Tomato spotted wilt virus (TSWV), azaz a paradicsom bronzfoltosság vírus, és ezen tulajdonságát talán még nem is vesszük elég komolyan – vélekedik Dr. Mareile Zunker, az augustenbergi mezőgazdasági technológiai centrum (LTZ Augustenberg) munkatársa.

A kártevő sötétbarna színű, sárga foltot láthatunk a szárnyán. Nagyon mobil, jól ugrik a kártevő, és általában a levelek fonákján találhatjuk meg. Mivel Hollandia nagy részén már elterjedt a kártevő, már karanténintézkedésekkel sem lehet megfelelően védekezni a kártevő terjedése, terjesztése ellen.

A „hortenziatripszen” túl további jelentős kárral fenyegető tripszfajokra hívja fel a német augustenbergi LTZ intézet a figyelmet. Már megjelent Európában az Ázsiából származó Scirtothrips dorsalis és egyelőre pontosan még nem meghatározott más Scirtothrips spp. fajok is. Széles tápnövénykörrel rendelkeznek ezen fajok is, kedvelik a paprikafajokat, a szamócát, az áfonyát, de még a rózsafajokat is, amelyeket vírusterjesztési képességükkel károsíthatják majd az említett fajok.

További holland kutatási eredmények és képek a Thrips setosus-ról itt érhetők el angol nyelven.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.