2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Kertészet

2023. február 03. péntek • 08:13

Ukrajna rekordmennyiségű fagyasztott málnát exportált 2022-ben

Az ukrán bogyós gyümölcs termelők 2022-ben a korábbi rekordot megdöntve növelni tudták a fagyasztott málna exportját. Ez különösen elképesztő, ha figyelembe vesszük az orosz háború miatti rendkívül nehéz körülményeket, Ukrajna egyes területeinek megszállását, a munkaerőhiányt, a nagyon drága és nehéz logisztikát, valamint a rendszeres orosz támadásokat polgári infrastruktúra ellen, különösen az energiatermelő és -elosztó rendszerek ellen.

A naptári év végén a fagyasztott málna ukrajnai exportja elérte a 40 000 tonnát, ami 20%-os növekedést jelent a 2021-ben felállított korábbi rekordhoz képest. Ez tükrözi az Ukrajnában gyorsan növekvő fagyasztási kapacitást, valamint a termesztett málna termelésének és minőségének növekedését.


Fotó: Walter Bichler / Pixabay

Az ukrán fagyasztott málna több mint 60%-át 2022-ben a szomszédos Lengyelországba exportálták, amely 37%-kal növelte az ukrán bogyós gyümölcs behozatalát az év során. Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fagyasztott málna első 11 legnagyobb importőre 2022-ben az Európai Unió országai. A második helyen Németország áll, majd Litvánia, Csehország, Hollandia, Olaszország, Ausztria, Belgium és Franciaország következik. Mindezek az országok egyenként mintegy 1000 tonna vagy annál több fagyasztott málnát importáltak Ukrajnából.

"Tekintettel az energiainfrastruktúrával kapcsolatos problémákra, amely folyamatos orosz támadásoknak van kitéve, ez az eredmény egy újabb kis győzelem Ukrajna és termelői számára. Hiszen ilyen körülmények között nagyon nehéz a málnát lefagyasztani és tárolni" - mondta Andrij Jarmak, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének befektetési központjának közgazdásza.

"Természetesen az ukrán termelők idén az első adandó alkalommal exportáltak fagyasztott málnát, hogy csökkentsék a kockázatokat. Ezért nem meglepő, hogy kénytelenek voltak csökkenteni a termékek exportárát a tavalyi szezonhoz képest. A termelők és a feldolgozók által kapott árszint azonban teljes mértékben fedezte a fagyasztott bogyós gyümölcs termesztésének, feldolgozásának és tárolásának költségeit. Ez jó lehetőségeket teremtett az ágazat további fejlődésére a jövőben" - állítja a FAO szakértője.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a bonyolult logisztika nem akadályozta meg az ukrán exportőröket abban, hogy bővítsék a fagyasztott málna export földrajzi területét. 2022-ben nagy mennyiségű ukrán fagyasztott málnát szállítottak a világ 24 országába, ami újabb rekord.

Forrás: east-fruit.com

agrotrend.hu / NAK, Csép Adrienn

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.