2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. augusztus 02. kedd • 09:44

Utolsó permetezésre készülnek a gazdák

A lombozat védelme fontos a szőlőben, hogy az érő bogyókat a levelek eltakarják a perzselő nap elől, mert a lisztharmatnak még mindig kedvezőek a feltételek. Utolsó permetezésekre készülnek a borászok, legalábbis a korai fajta szőlőknél. Az oportó már színesedik, a cserszegi fűszerest, valamint az Irsai Olivért pedig már egy hónap múlva szedik Tolna megye két borvidékén.

Dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök szerint a lisztharmat számára még mindig kedvezőek a feltételek. Az átlagos fejlettségű fürtök esetében - általában - azonban a lisztharmat már alig tud kárt tenni. Most, hogy a fürtök már nem fertőződhetnek jelentősen, ne feledjük el, hogy a lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják.

A levelek tömeges fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat. Tehát még ne tegyük félre a permetezőgépet és a vegyszereket, főleg a később érő fajtáknál. Az erősen zöldmunkázott tőkéken a fürtök a napra kerülnek. A bogyókat érő erős sugárzás hatására a felszínük megperzselődik. Ennél is veszélyesebb, amikor a magig ható sugárzás a kis fejlődő magot károsítja. Ennek eredményeképp a bogyó egyik fele elhal, rászárad, rátöpped a magra, féloldalas bogyó keletkezik.

Fotó: Makovics Kornél

Használjuk a lombtrágyákat folyamatosan. Két okunk is lehet rá. Az egyik, hogy a jövő évi termés (a rügydifferenciálódás) most alakul ki. Gyengébb lehet a következő év, ha most nem adunk plusz tápanyagot a tőkéknek. A gubacsatkák kártétele továbbra is szembetűnő lehet egyes ültetvényekben. Ezeken a helyeken speciális atkaölőszerek használatával egész évre megoldhatjuk a problémát.

A meteorológiai állomások által mért adatok szerint Szekszárdon az Iván-völgyben, a Bati keresztnél a heti átlaghőmérséklet 23,2 fok volt, a mért csapadék (zömében csütörtökön hullott) pedig meghaladta az 55 millimétert. Bátaszéken az átlaghőmérséklet 23,3 fok volt, a csapadékmennyiség pedig 32 milliméter.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.