2021.12.06., hétfő , Miklós

Kertészet

2020. június 07. vasárnap • 09:41

UV-robotokkal a szőlőbetegségek ellen

A lisztharmat olyan gombás betegség, amely sok növényi kultúrát megtámad. A gazdálkodók általában gombaölő szerekkel védekeznek ellene, a ultraibolya fényt kibocsátó robotok azonban hamarosan jobb megoldásnak bizonyulhatnak.

A lisztharmat elleni gombaölő szerek használatával számos probléma merül fel. Először is drága, nem túl környezetbarát és időigényes az alkalmazásuk. Ezenkívül, mivel a gomba rezisztenssé válik velük szemben, a gyártóknak folyamatosan új változatokat kell kifejleszteni - írja a New Atlas. Más organizmusokhoz hasonlóan a lisztharmatos gombák is érzékenyek az ultraibolya fény DNS-káros hatásaira. Van egy védelmi mechanizmusa, amely védi az UV-sugaraktól, amelyet azonban a természetes napfényben lévő kék fény vált ki. Ez azt jelenti, hogy bár a napfény ultraibolya fényt is tartalmaz, a gombát nem károsítja.

Forrás: John Munson / Cornell Egyetem

Annak érdekében, hogy megkerüljék ezt a problémát, egy nemzetközi tudóscsoport olyan kerekes robotokat kísérletezett ki, melyek naplemente után önállóan tudnak mozogn a szőlősorok között. Ezek a "Thorvald" robotok ultraibolya fényt sugároznak a növények leveleire. 

Mivel nincs kék fény, a gomba védelmi rendszere nem indul be, ennek eredményeként a lisztharmat felszámolható. Mivel az UV-fény intenzitása viszonylag alacsony, maguk a növények nem károsodnak. E technológia hatékonynak bizonyult a korpásodás (szintén egy gombás betegség), valamint bizonyos típusú kártevő rovarok ellen is.

A Thorvalds párja jelenleg New York állam két szőlőterületén is terepi kísérleteket hajt végre. A tervek szerint a rendszernek képesnek kell lennie arra is, hogy kimutassa az egyes növények gombatartalmának mértékét, így ennek megfelelően tudja változtatni a fénykezelés intenzitását. A kutatócsoportba a Cornell Egyetem, a Floridai Egyetem, a New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet valamint a norvég bioökonómiai intézet tudósai vesznek részt. A robotokat a norvég SAGA Robotics cég tervezte és készítette.

agrotrend.hu / New Atlas

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.