2021.10.24., vasárnap , Salamon

Kertészet

2020. augusztus 22. szombat • 09:09

Van, ahol már robotok szedik a paradicsomot

A koronavírus-világjárvány az elmúlt időszakban katalizálta a robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazását: olyan ágazatokba vezették be digitalizációt, ahol korábban el sem lehetett képzelni. Ezek egyike a mezőgazdaság, és azon belül a paradicsom betakarítása.

Egy bostoni startup, a Root AI jelentős mennyiségű tőkét kapott terménybetakarító robotjai fejlesztésére. A First Round Capital, illetve az Outsiders Fund több befektetője összesen 7,2 millió dollárt invesztált bele a fejlesztésekbe, amivel a startup tőkéje 9,5 millió dollárra nőtt - írja az Origo.

Más vállalkozások is belevágtak betakarító robotok fejlesztésébe, mivel ez a szektor állandó munkaerőhiánnyal küzd, viszont nagy nyereséggel kecsegtet.

A Root AI Virgo nevű robotját az különbözteti meg a többitől, hogy képes alkalmazkodni, míg más robotokat csak egy termesztett növényre specializálták.

Az első kereskedelmi változatok a paradicsomszüretelésre koncentrálnak majd, későbbi szoftverfrissítések segítségével pedig más növényekkel is elboldogul majd a robot.

A Root AI robotjai bár egyelőre csekély mennyiségben, de több helyen is tevékenykednek. Eddig két egységet állítottak fel a kaliforniai földeken, és még az idén további robotok szállítását tervezik amerikai és kanadai gazdaságokba, ezzel is tartva a lépést a világjárvány miatt folyamatosan növekvő kereslettel.

agrotrend.hu / Origo

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.