2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. október 14. péntek • 13:49

Van, aki az utolsót préseli

A napokban véget ér a szüret a soproni borvidéken: összességében hetven százalékkel lett kevesebb a termés, az árak viszont a tavalyiak maradtak. Már most többen jelezték, hogy felhagynak a szőlészettel.

Sok verítéket és küzdelmet kívánt 2016-ban a szőlő a Soproni Borvidéken. Ám hiába a sok erőfeszítés, mégis szép számmal akadnak olyan - főként kistermelők - akik poharába nem kerül az idei borból.

– Régen nem tapasztalt faggyal kezdődött a tavasz, éppen csak túl voltunk a rügyfakadáson, amikor a borvidéket ellepte a mínuszos ködlepel - kezdi az év összegzését Taschner István, a hegyközség elnöke. – Foltokban, illetve a Fertő part térségében mintegy 250 hektárnyi szőlő azonban épen maradt. Aztán jött egy jégverés, s ebből további harminc hektár jelentősen károsodott. A kilátásaink az évre tehát nem voltak biztatóak. A gazdák becsülettel ellátták a növényvédelmet, a földmunkákat. Tudták, ha jövőre szüretelni szeretnének, akkor nem lehet elhanyagolni a szőlőt. A hegyközségi elnök így folytatta: a növény jól regenerálódott, s végül valamennyi szőlőt szüretelhettek a gazdák. A terméskiesés így is jelentős, az átlaghoz képest hetven százalékos.

Fotó: kisalfold.hu

Az ember azt hinné, a hiány magával húzza a felvásárlási árakat. Taschner István azonban gyorsan kiigazít. A fehér fajták esetében a kilogrammonkénti ár 120-130 forint körül mozgott, a vörös esetében pedig 100 forintot adtak. Ez gyakorlatilag megegyezik a tavalyi összegekkel. Sopronban valóban keresleti lett a piac, de országszerte rekordtermés volt, ez pedig árlehajtó hatású volt.

A szüret augusztusban a korai fajtával, az Irsai Olivérrel rendesen elkezdődött. A must foka 16-17 százalék körüli volt. Aztán jött egy egy hónapos, többnyire napos, kicsit csapadékos időjárás. Ennek következtében a vörös fajták mustfoka elérte, sőt meg is haladta a húsz fokot. A kevesebb szőlő, úgy kompenzált, hogy édesebb lett. A szüret egyébként várhatóan a héten befejeződik, már csak kisebb parcellákon van fent a szőlő.

Az idei, mostoha időjárásai körülmények miatt már most többen jelezték a hegyközség vezetőinél, hogy felhagynak a szőlészettel, illetve visszaadják a bérleményeiket. A Soproni Borvidéken egyébként 230 borosgazda tevékenykedik. Közülük harmincan jelennek meg a tágabb piacon, árulnak például palackos termékeket. A többiek termelői kimérésként árusítják a bort.

agrotrend.hu / kisalfold.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.