2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2016. október 25. kedd • 16:21

Vannak nyertesek is idén a szőlőben – a többlettermés kompenzálja a kiesést

Az elmúlt hónapok időjárása az ország számos pontján okozott problémákat a borászoknak. Vannak ugyanakkor olyan területek is, melyeket megkímélt az extrém időjárás. A Mátrai borvidék például szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően pozitív várakozásokkal tekint a 2016-os évjáratra.

Általánosságban elmondható, hogy a bortermelők számára az idei év komoly időjárási kihívásokat tartogatott. Elsősorban a Dunántúli területek szenvedtek el komoly veszteségeket, ahol a fagykárok és a csapadékos augusztus gyakorlatilag ellehetetlenített borászatokat: egyes extrém esetekben szinte a teljes termés látta a kárát az időjárási viszontagságoknak.

Mindeközben a keleti és a déli borvidékeken kifejezetten jó termés várható mennyiségi és minőségi szempontok alapján is. Az előzetes becslések azt mutatják, hogy noha 15-20 százalékos lehet a veszteség a problémás területeken, azonban a szerencsésebb borvidékekből érkező többlettermelés mindezt majdnem teljesen kompenzálhatja majd. Ennek eredményeként előreláthatóan nem lesz olyan bortípus, melyből komolyabb hiány lesz 2017-ben. A tokaji, az egri, vagy például a villányi borvidéken megfelelő termés várható, de olyan terület is akad, melynek kifejezetten pozitív várakozásai vannak a 2016-os borokkal kapcsolatban.

A Mátrai borvidéket különleges elhelyezkedésének köszönhetően – a Mátra déli oldalán, a hegység által nyújtott védelem miatt – lényegében minden természeti csapás elkerülte az idei évben, az időjárási körülmények pedig – átlaghőmérséklet, csapadékmennyiség, napos órák száma – kifejezetten jól alakultak a térségben. Ennek következményeként az innen származó boroknak nem csupán a minősége lesz kiváló, de mennyiségi problémáktól sem kell tartani. Sőt, a Mátrai borvidék egyik borászatánál, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtoknál komoly eredményeket várnak: kétszeresére nőtt az idén szüretelt szőlőmennyiség.

„A 2016-os tételeink minőségben mindenképpen elérik a tavalyi szintet, amikor elsősorban mennyiségi problémáink voltak, mivel az aszály nem kímélte a szőlőinket. Nagy szerencsénk volt az idén, hiszen a jégverések és az egyéb extrém időjárási körülmények elkerültek minket, így a Mátrai borok is hozzájárulhatnak majd ahhoz, hogy az esetlegesen kieső mennyiséget pótolni lehessen. Ami a mi borászatunkat illeti: az Irsai Olivér fehérborunkból például a tavalyihoz képest kétszeres mennyiséget tervezünk palackozni. A borászatunk növekedése egyébként is dinamikus: a 2014-es évjáratból 50.000, az egy évvel későbbi, a 2015-ös évjáratból pedig már 100.000 palackkal számolunk összességében. A kifejezetten pozitív előjelű 2016-os évjáratra ambiciózusan tekintünk, hiszen 200.000 palackot tűztünk ki célul” – mondta el véleményét Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok képviseletében.

Összességében tehát az idei évben minimálisan csökkenhet ugyan a hazai bortermelés mennyisége, de számottevő hiány nem várható semelyik fajtából, bizonyos szerencsésebb területekről pedig, mint amilyen a Mátrai borvidék is, kifejezetten magas minőségű borokra számíthatnak a vásárlók az elkövetkező időszakban.

agrotrend.hu / Dubicz Borászat és Szőlőbirtok 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.