2019.09.20., péntek , Friderika

Kertészet

2018. augusztus 13. hétfő • 16:21

Vas megyében termett a legtöbb meggy

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett.

Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

A szokásosnál két héttel korábban befejeződött a kalászos gabona betakarítása, az előzetes összesítés szerint az elmúlt öt év átlagánál néhány százalékkal kevesebb az idei termés, az árak viszont magasabbak. Idén 1,6 millió hektár vetésterületről 7,6 millió tonna gabonát gyűjtöttek be a magtárakba, ebből 4,8 millió tonna búza - írja a vaol.hu.

Az egész országban mindenből kevesebb termett a megszokottnál, kivéve Vas megyében - fotó: pixabay.com

Vas megyében csaknem 59 ezer hektáron vetettek kalászosokat, amiből több mint 46 ezer hektár búza – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében. Az országos átlagot némileg meghaladta a vasi termésmennyiség, várhatóan az eladással sem lesz gond. Növelheti a magyar gabonaexportot, hogy megnőtt a lengyel és a német piaci szereplők érdeklődése a szabad gabonakészletek iránt a hőség és aszály okozta terméskiesés miatt.

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett, ami 4–8 százalékos terméskiesést jelent. Búzából jelenleg 2–2,5 millió tonna exportáru áll rendelkezésre, amelynek felvásárlása ősszel várható. A nyugat-európai tőzsdéken a búza tonnánként 200 euró, a kukorica ára tonnánként meghaladja a 190 eurót.

Nemcsak a kalászosoknak, de szinte minden főbb növénynek csökkent a hektáronkénti termésátlaga tavalyhoz képest. Az év vesztese egyértelműen a kajszibarack, amelyből a tavalyi 7,7 tonna helyett mindössze 1,7 tonna termett hektáronként.

Vas megyében ennél picit jobb lett a termés. A 35 hektár barackosból hetven tonnányi gyümölcsöt szüreteltek le a gazdák. A káposztarepcéből országosan ugyanannyi termett, míg meggyből és őszibarackból jobb termésnek örülhetnek a gazdák. Míg utóbbiból nem nagyon van a megyében, meggyből 102 hektárnyi is akad, ahol a hektáronkénti termésmennyiség meghaladta a 13 tonnát, ezzel pedig messze a legjobban teljesítettek országosan:

Komárom-Esztergom megyében 2,5 tonnát takaríthattak csak be, a második legjobb termést pedig Zala produkálta.

agrotrend.hu / vaol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.