2020.06.03., szerda , Klotild

Kertészet

2019. augusztus 13. kedd • 14:07

Vége felé közeledik a szőlőpermetezések ideje

A korai fajtákat már csak olyan készítményekkel lehet kezelni, melynek várakozási ideje nem haladja meg a szüret időpontját.

Dr. Gabi Géza növényvédelmi szakmérnök elmondta, egyenetlenül, lassan zsendül a szőlő a borvidék ültetvényeiben. Az évek óta megszokott aszályos, meleg júliusi időjárás az idén nem érkezett meg, így a zsendülés és az érés átlagos ütemű. A júliusban leesett 60 milliméternyi csapadék sokszor hidegfronttal érkezett, amely többször lefékezte a gyors fejlődését a szőlőnek. Így most augusztus elején az érő szőlő szemre szép, de sok van még hátra a teljes érésig - írja a teol.hu.

Már csak olyan permetezőszert lehet használni, ami nem haladja meg a szüret időpontját - fotó: pixabay.com

A zsendülésben, érésben előrébb jutott fajtáknál (Kék Oportó, Zweigelt, Pinot Noir) a réz és a kén hatóanyagok mellé nyomatékosan javasolható botritisz elleni készítmény hozzáadása is. Ezzel megelőzhetjük a cukrosodó bogyókon elinduló rothadási folyamatokat. A speciális szürkepenész elleni készítmények mellett a réz és a folpet hatóanyagok használatát is helyezzük előtérbe, mondta a szakember. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21–30 nap) várakozási idejére.

Az idén ne sajnáljuk a szürkepenész elleni védelemre a pénzt. Tegyük ezt annak ellenére, hogy az eddigiek során egy átlagos évhez képest többet költöttünk a szőlőre, mondta dr. Gabi Géza.

Az érő, cukrosodó bogyóállományban robbanásszerűen szétterjedhet a fertőzés újabb esők hatására, de újabb esők nélkül is jelentős veszélyben vannak a fürtök. Az elviaszosodott felszínű bogyóállomány már egyre kevésbé fertőződik a lisztharmat és a peronoszpóra által.

A lisztharmat már semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben. A peronoszpóra, a késői fajtákban, még mindig veszélyként leselkedik a szőlőre.

Kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A borvidéken az amerikai szőlőkabóca kifejlett egyedeinek károsítása folyamatos.

A felmérések szerint csak az ültetvények 5–10 százalékában fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karanténbetegség – az aranyszínű sárgaság fitoplazma – jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.