2019.08.21., szerda , Sámuel,Hajna

Kertészet

2017. április 14. péntek • 10:08

Végzetes kárt is okozhat a bundásbogár

A virágzó kultúrákat támadják a bundásbogarak. A még zárt sziromlevelek árnyékában is megbújhat az állat.

A bundásbogarak a cserebogarak családjába tartoznak. Egy szürkés-feketés - a nevéhez hűen -, szőrökkel borított bogárról van szó. A gyümölcsök virágzása idején nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk meg ezen faj jelenlétét, hiszen a bogár végzetes kárt okozhat a virágokban – és elmaradhat a megtermékenyülés.

A bundásbogár a porzókat, a virágport, a bibét fogyasztja elsősorban, de megrágja a sziromleveleket is. Kártételét nem szabad összetéveszteni egy-egy hernyó kártételével. A bundásbogár a virágok környékén könnyen észrevehető elsősorban színéből és méretéből adódóan. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a bogár, a még ki nem nyílt virágokat is felkeresi, így a még zárt sziromlevelek árnyékában megbújhat az állat.

Egy bogár több virágot is károsít, amikor megtalálja tápnövényét. Éppen ezért jól megfigyelhetjük a károsított virágokat, a kirágott portokokról, megbarnuló virágszirmokról.

A bundásbogár a meleg időjárást kedveli, elsősorban a meleg, napsütéses órákban találkozhatunk vele az ültetvényekben.

A bogár tudományos neve Epicometis hirta. 0,5-1 cm a bogarak testének hossza, így könnyen észlelhetjük akár a gyümölcsfáinkon, de a szamócán is. A faj kifejezetten kedveli az almafákat, a cseresznyét, meggyet, a szamóca virágait. De a bundásbogarak szinte minden virágzó növényen ott vannak.

A faj 1 nemzedékes, és imágóként telel a talajban. Az áttelelt egyedek már áprilisban a virágzó kultúrákon előfordulhatnak.

A bundásbogár elleni védekezést a kártételének időpontja nehezíti meg. A bundásbogár csak a virágokat a fogyasztja, így kizárólag a virágzás időpontjában jelenik csak meg. A virágzó kultúrákban azonban szem előtt kell tartani a megporzó rovarok biztonságát. Erre való tekintettel, vagy olyan készítményt választunk a bundásbogarak ellen, amely méhekre nem jelölésköteles, azaz nem mérgező számukra, vagy a jogszabályban rögzített módon, méhkímélő technikával juttatjuk ki a növényvédő szert.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.