Kertészet
Vibráló borok születhetnek – mindent megkapott a szőlő, amit szeret
Bár a naptár még csak október elejét mutatja, a hétvégén a borvidékek többségénél, így a Varga Pincészetnél is véget ér a „nagy szüret”. A termés a mennyiségét tekintve jó közepes, ám minőségében kiemelkedő.
Esőt és napot pont annyit és pont úgy kapott a növény, ahogy szereti, és ezt nagyon meghálálta: az egészséges és a megszokottnál illatosabb, ízesebb szőlőkből tiszta, gazdag, vibráló borok születhetnek. 2017 az "évszázad" évjárata – írja közleményében a pincészet.
Gép szüret Varga Pincészet
A Varga Pincészet által feldolgozott szőlőmennyiség évről évre nő, idén mintegy 30 százalékkal meghaladja a tavalyi 16 millió kilót. A borászat hazánk egyik legnagyobb felvásárlójának számít: itthon a legtöbb palack tőlük kerül a polcokra tavaly 14,6 milliót, idén pedig várhatóan 16 milliót értékesítenek. A jó minőségű, közepes árkategóriájú boraik mellett a prémium termékeik is egyre ismertebbek, szakmai munkájukat rangos külföldi és hazai díjakkal tüntették már ki.
„Fantasztikusak lesznek az idei borok! Idén mindent megkapott a szőlő, amit szeret és mindent akkor kapott, amikor az szükséges volt. Néhány órás eső után mindig kisütött a nap, és a zivataros időre jellemző erős széllel együtt fölszárította az ültetvényeket, így
a gombás fertőzések is kevesebb gondot okoztak
– összegzi az idei évet Varga Péter, a Varga Pincészet egyik tulajdonosa, vezetője, majd hozzátette:
„A három pincészetünk különböző mértékben veszi ki részét a szüreti munkából, a legnagyobb mennyiséget, 12 millió kilót még mindig Badacsony képviseli, de jelentős az új egri pincészetünk 8 millió kiló teljesítménye is, Tokajban viszont a feldolgozás idén csak 1 millió kiló. A hazai trendet követve, a rozék miatt borkészítésünkben folyamatosan nő a kékszőlő aránya, így idén is meghaladja az 50 százalékot.
A nagy szüretnek ugyan vége, tőkén vannak még azonban azok a szőlők – a legjobb dűlők olaszrizlingjei, hárslevelűi, kéknyelűi vagy cabernet-i –, amelyektől a kiugró minőséget, hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmeit várjuk, illetve amelyekért érdemes hozzánk betérni a prémium borok kedvelőinek.”
Kézi szüretelés Varga Pincészet
A Varga Pincészet az idei évben mintegy 21 millió kiló szőlőt dolgoz fel, amelyből 1,8 millió kg származik saját ültetvényeikről – ebből készülnek a kiváló minőségű, díjnyertes boraik –, a többit hosszú távú együttműködés keretében vásárolják fel dunántúli és észak-magyarországi borvidékekről.
A feldolgozás növekedése idén meghaladja az értékesítés jövő évre várható 10-12 százalékos bővülését. Ennek oka részben szerződéses kötelezettségeikből származik, vagyis partnereik többlet-termését kötelesek átvenni, de Varga Péter úgy véli:
az idei jó minőségből érdemes a taktikai készleteiket is növelni.
agrotrend.hu / Varga Pincészet