2019.12.11., szerda , Árpád

Kertészet

2019. július 17. szerda • 10:29

Világviszonylatban csökken a paradicsom termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

A WPTC által kiadott utolsó jelentés szerint a feldolgozásra szánt paradicsom világszintű termelését 37,55 millió tonnára becsli, a májusban kiadott 37,84 millió tonnával szemben. A szervezet tagjai néhány kivételtől eltekintve megerősítették a szezon elején bejelentett mennyiségeket - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A csökkenés hátterében a szélsőséges időjárás állhat - fotó: pixabay.com

Olaszország megerősítette a 4,9 millió tonnáját erre az idényre (bár más források 10 százalékos csökkenésről számoltak be), a betakarítás várhatóan később fog kezdődni és szeptember végén, október elején fog befejeződni. Az országot érő heves tavaszi esőzések, majd júniusban extrém magas hőmérséklet jellemezte az időjárást.

Tisztább képet hoznak majd az elkövetkező hetek, mikor a műholdas felmérés és az érintett piaci szereplők találkozói során értékelik a termés állapotát.

Kalifornia is megerősítette 10,97 millió tonnáját (pedig iparági források mindössze 9 millió tonnát várnak), még úgyis, hogy források szerinti az északi területek veszteségei miatt a betakarítás valószínűleg nem kezdődik el a hónap végéig.

Dél-Fresno és Kings megyében körülbelül 6475 hektárt érintett jégeső, miközben a termőterület többi részén a tavasszal leesett bőséges csapadék miatt növekedett a növényvédelmi problémák száma. Délen a betakarítás kezdete július 6-ra van ütemezve.

A feldolgozási szezon szintén szeptemberig húzódik el Oroszországban, ahol az időjárási feltételek késő áprilisban és kora májusban nem kedveztek a paradicsom fejlődésének, ezzel 10-15 napos késést okozva a kiültetésben. A teljes kiültetett terület 7000 hektár körüli, az előrejelzés marad 550 000 tonnánál. Ukrajnában a korai fajtáknál a szezon csúszik egy héttel a kifejezetten esős és hideg május miatt.

Eddig a kártevő és kórokozó nyomás normális, a betakarításnak augusztusban kellene kezdődnie, a termésbecslés továbbra is 850 000 tonna.

Kínában a kiültetett terület június 24-én 44 000 hektár volt, továbbá a WPTC szerint a várható nyersanyag 4,3 millió tonna lesz, csökkentve az első becslés értékét, ami 4,5 millió tonna volt. Esős az idő és a hőmérséklet még mindig alacsony az évszakhoz képest.

Spanyolországban hőhullám volt a hetekben, főleg Navarrában, ami befolyásolhatja a virágzást Extremadurában. A betakarításnak július 8-10. között kellene kezdődnie Andalúziában, július 25. körül pedig Extremadurában. Portugáliában a betakarításnak július utolsó hetében vagy augusztus legelején kellene indulnia.

Az időjárás hűvösebb, mint általában, bár növekedés várható, de a hőhullám, ami befolyásolja Európát nem éri el Portugáliát. A végső mennyiségeket megerősítették az országok, 3,0 millió tonna Spanyolország és 1,26 millió tonna Portugália részéről.

Tunézia 18 100 hektárra növelte a paradicsom termőterületét a 2018-as 13 780 hektárról. Ha az átlagos termés 65 t/ha, a feldolgozásnak 1,18 millió tonna körülinek kellene lennie, amiből 850 000 tonna lenne paradicsom paszta és 30 000 tonna konzerv. Az országnak 130 000 tonna 28/30-as sűrítményt kellene előállítania és 22 000 tonna konzervet.

A betakarítás június 17-én indult Kairouan és Gafsa környékén, ahol a termelők 170 TND/t (57,5 USD/t) alapárat kaptak a nyersanyagért. Jelenleg három feldolgozó üzem működik, a legtöbb üzem majd a hét végén indul.

Törökországban a termésnek el kellene érnie a 2 millió tonnát, mivel a kiültetett terület megnövekedett országszerte. Nincs nagyobb gond a terméssel, még úgysem, hogy az időjárás nem volt ideális.

Franciaország (155 000 t), Magyarország (110 000 t) és Görögország (400 000 t) megerősítette a várható mennyiségeit. Az utóbbit jégeső érte, ami nem okozott nagyobb kárt. A betakarításnak délen július közepén kellene kezdődnie, míg más régiókban július végén.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.