2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Kertészet

2018. július 26. csütörtök • 15:50

Villányban is előrébb tart a szőlőérés

Előzetes jelzések alapján optimisták lehetnek a termelők, viszont sok múlik az elkövetkezendő hetek időjárási viszonyain.

Idén a megszokotthoz képest tíz nappal előrébb tart a szőlő érése Villányban, így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken - közölte Ipacs Szabó István, a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának alelnöke.

- Az egészen Medárd napjáig tartó száraz, meleg időnek köszönhetően a szőlő a megszokottnál 2-3 héttel korábban virágzott. Az átlagos 8-10 növényvédelmi beavatkozás helyett idén csupán 5-7 alkalommal kellett védekezniük eddig a gazdáknak.

- mondta a borász.

Ipacs Szabó István szerint az utóbbi hetek hűvösebb, csapadékosabb időjárása mérsékelte a szőlőnövény fejlődését, így várhatóan elkerülhető a termés túlérése.

A villányi szüret az Irsai Olivér fehérszőlő fajta betakarításával kezdődik augusztus elején, majd első kékszőlő fajtaként a 3 hektáron termesztett Menoire, utána pedig a rosé borok alapanyagának betakarításával folytatódik.

Ipacs Szabó István kiemelte azt is, hogy a termésmennyiség az átlagnak megfelelően alakul, annak minősége viszont a következő hetek, hónapok időjárásának függvénye.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.