2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Kertészet

2017. február 23. csütörtök • 17:00

Villányiak kóstolták a zamárdi hegy levét

Villányi borászok mondtak véleményt a zamárdi termelők borairól azon a mustrán, ami a két település testvérvárosi kapcsolatára épül évek óta. – számol be a sonline.hu.

Két fiatal borász is bemutatkozott

Már hagyománynak számít a Balaton-parton, hogy az év elején meghívják a neves termőterület borászait: tapasztalataikkal segítsék a zamárdi borkészítőket. A helyiek jóvoltából főként fehérek kerültek a poharakba, a testesebb vöröseket a Villányból érkezett vendégek hozták magukkal – mondta el Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere, aki arról is beszélt, öröm volt, hogy az idén két fiatal borász nedűivel bővült a kóstolható borok köre.

Zamárdiban ugyan hagyományai vannak a szőlőtermelésnek, hiszen a Tihanyi Apátságnak is voltak a területen szőlőbirtokai, mára azonban kevesen foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel a városban. Ők is leginkább hobbi szinten foglalkoznak borokkal, így jó néven veszik, ha a testvértelepülés neves borászatainak képviselői véleményezik munkájukat.

Egyszerűsödhetnek az adminisztrációs terhek

Közel a határidő, ameddig nyilatkozniuk kell a bortermelőknek a tevékenységükről. Többen is válthatnak kisüzemi bortermelő kategóriára a megyében is, mely egyszerűbb adminisztrációt ígér a borosgazdáknak.

– A legfontosabb, hogy március 10-ig mindenkinek meg kell tennie a bejelentési kötelezettségét – válaszolta a lap kérdésére Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke. – Attól függetlenül meg kell ezt tenni, hogy átváltanak-e kisüzemi bortermelői státuszra, avagy sem.

Azon borászatok előtt nyílik meg a lehetőség, akik ezer hektoliternél kevesebb bort termelnek. Csak az kerülhet bele a kisüzemi bortermelő státuszba, aki saját bort állít elő, és fontos az is, hogy bort nem vásárolhat. Bujdosó Ferenc szerint az volt a szándék a kategória bevezetésével, hogy csökkenjenek a kis, családi borászatok adminisztrációs terhei. Mint elmondta: előadásokat is szerveztek erről a szokásos tematikus borkóstoló mellett, hogy választ kapjanak kérdésükre az érintett borosgazdák. Sokakat érinthet a változás, a termelők csaknem kilencven százalékának jelenthet választási lehetőséget.

Aki nem nyilatkozik, az mulaszt

Több évvel ezelőtt kezdődött az a munka, melynek eredménye lett a státusz. – Az ezer hektoliter komoly gazdasági számot jelent – mondta el a lapnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – Professzionális borászokról beszélünk, akik meg tudják tervezni a termelésüket és tisztában vannak a piaci lehetőségekkel. Ha pedig nő a piacuk, dönthetnek úgy, hogy elkerülik a számot. Meg tudják tervezni a saját adminisztrációs kötelezettségeiket is.

Amely – jelenleg – egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkező termelő nem nyilatkozik március 10-ig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, hogy tevékenységét, milyen formában kívánja folytatni április elseje után, az mulasztást követ el.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.