2021.09.17., péntek , Zsófia

Kertészet

2021. március 31. szerda • 07:01

Virágok, amiktől bezsonganak a méhek

Kertjeink rendkívül fontosak a méhek és más beporzók számára, mivel a növények garantálják számukra a virágzáshoz szükséges nektárt és virágport. A nektár biztosítja számukra a repüléshez és a fészek megtalálásához szükséges energiát, míg a virágpor a méhlárvák növekedéshez szükséges fehérjét. A kertben virágzó növények praktikus keverékének megválasztásával rengeteg nektárt és pollent ajándékozhatsz a különféle méhfajoknak.

Kerted emellett biztonságos élőhelye is lehet ezeknek a zümmögő és hasznos bogaraknak - olvasható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon.

Így termessz növényeket a méhek számára?

Az egyes méhfajok az év különböző időszakaiban aktívak. Néhányan már februárban előbújnak a téli hibernálásból, mások pedig még novemberben is boldogan repkednek. Annak érdekében, hogy a méhek a lehető legjobb esélyt kapják a szaporodásra, fontos, hogy a virágokat tél végétől őszig – lehetőség szerint egész évben – termeszd.

A méhek kora tavaszi segítésének az egyik legegyszerűbb módja, ha még ősszel elülteted a február-márciusban virágzó virághagymák. A gumós növények szívósak és megbízhatók, amik akkor is élelemmel szolgálnak a méheknek, amikor még alig van más virág a kertben.

Indíts különféle hagymákról virágokat ládákban, és helyezd őket a kert különböző részere – különös tekintettel az első ágyásokra, a kertkapuk közelében vagy a teraszon. Ha így jársz el, szinte biztos, hogy a méhek színes kis szárnyait nem távolodni, hanem közeledni fogod látni. 

A nektárban és a pollenben egyaránt gazdag fajták megválasztása életmentő lesz az először ébredező darazsaknak, amelyek közül néhány már februárban kibújnak a kaptárból.

Ültess olyan virághagymákat, amik hosszú hónapokon keresztül bőségesen ellátják a méheket. A virághagymák változatos kombinálásával nem csak a kerted lesz folyamatosan virágba borulva, de a méhek és más beporzók is hálásak lesznek érte.

fotó: pixabay.com

Ültess egycsészéjű virágokat

Bár a dupla vagy több virágcsészéjű virágok bámulatba ejtően szépek, a méhek számára haszontalanok, mivel a sok sziromlevél miatt nem férnek a virág központi részéhez, ahol a nektár és a virágpor található.

Ha sok beporzót szeretnél a kertedben, a virágágyásokban legyen:

nárcisz

tulipán

nebáncsvirág

mécsvirág

nagy meténg

hibiszkusz

olasz iszalag

pézsmaboglárka

csattanó maszlag

Nevelj lila virágzatú növényeket

Gondoltad volna, hogy a méhek tisztábban látják a lilát, mint bármely más színt? A legkiválóbb méh-vonzó lila virágok a levendula, az óriás díszhagyma, a nyári orgona, a lila akác vagy az illatos macskamenta. Bár a méhek oda és vissza vannak a lila színű virágokért, a színpaletta többi tagját sem érdemes kihúzni a virágoskert listájáról. 

fotó: pixabay.com

Ültess cső alakú virágokat

A cső alakú virágok, mint például a róka kesztyű, a lonc, a tollszár és a csattanó sárkány fontos táplálékforrást jelentenek az olyan hosszú nyelvű méhek számára, mint például a kerti darázs. 

Tavaszi virágok, amiket a méhek imádnak:

harangvirág

kürtvirág

rák alma

sáfrány

virágzó cseresznye és ribizli

kéknefelejcs

galagonya

kankalin

tüdőfű

havas szépe

rozmaring

Kora nyári virágok, amiért hálásak lesznek neked a zümmögők:

harangvirág

fekete nadálytő

szarkaláb

piros gyűszűvirág

Hardy muskátli

kerti holdviola

mályvarózsa

cserjés pimpó

tátika

tisztesfű (nyuszifül)

kakukkfű

ökörfarkkóró

Késő nyári méhvonzó virágok:

őszirózsa

nyári orgona

kardonna

búzavirág

dália (egyvirágú)

kék iringó

bugatölcsér

borostyán

levendula

ördögszem

varjúháj

ernyős verbéna

Ahogy látod, a választék széles, ezért garantáltan találsz olyan virágokat, amik egész évben a méhek és a te kedvedben is járnak.

A cikk hasonló érdekességek mellett megtalálható a szeretemamezogazdasagot.hu oldalon is!

agrotrend.hu / szeretemamezogazdasagot.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.