2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2019. április 25. csütörtök • 16:05

Zsigó György: A kártevők kevésbé sínylették meg a csapadékhiányt

A növényeknél továbbra is a szárazság jelenti a legfőbb gondot. A kártevők kevésbé sínylették meg a csapadékhiányt

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az aktuális kerti növényvédelmi teendőket osztotta meg a NAK honapján.


Levéltetves kajszilevél fotó: Zsigó György

„A növényeknél továbbra is a szárazság jelenti a legfőbb gondot. A kártevők kevésbé sínylették meg a csapadékhiányt. A levéltetves kajszilevelet és a sodrómoly hernyójától összeszőtt levélcsomót nemrég fényképeztem. Akár a szomszédos körtefát is fotózhattam volna. Az is levéltetves és sodrómolyos. Ebben a kertben minden tavasszal megjelennek, majd egy-két hét múlva eltűnnek ezek a rovarok. A fák kiheverik a támadást. Ahol viszont az előző években visszatérően és súlyos kártételt okoztak, ott védekezni kell.

A kétnemzedékes sodrómolyfajok hernyói nyáron a gyümölcsökbe is berághatnak. 

A tavaszi hernyók és egyben a levéltetvek ellen a felszívódó Mospilan 20 SG és valamelyik kontakt piretroid hatóanyagú készítmény kombinációja bevált. Ilyen pl. a „két” Karate, a Kaiso Garden, a Decis, a Sherpa 100 EC, a Cyperkill 25 EC. Speciális hatóanyagú a Klartan 24 EW más néven a Mavrik 24 EW, melyek molyokat és tetveket is irtják. Az adott gyümölcsfajra engedélyezett szerekről érdeklődjenek a gazdaboltokban!

Óbudai Megfigyelőkertben évek óta nem permetezek. A gyertyás vesszőket sem metszettem le és kénes lemosást sem kapott a Jonathan almafa. Ez meg is látszik a fán. A levelek 80%-a lisztharmatos. A fertőzött rügyekből kitörő levélkék már a további fertőzést biztosító nyári spórák (konídiumok) tömegétől fehérlenek. „Lisztesek lettek.”

Nemsokára az egészséges leveleken is megjelenik a gomba, majd a gyümölcsök következnek.

Már permetezni kellett volna kontakt kénes gombaölőkkel, pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal. A virágzás után majd a felszívódók következnek, a gyümölcsök viaszosodásáig. Ez lesz majd az ún. szisztemikus blokk.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni!
Engedélyokirataikat megtalálják a www.portal.nebih.gov.hu oldalon. A Starking almán még nem látni a varasodás tüneteit, a száraz időjárásban nem szóródtak ki a spórák. A jövő hétre esőt jósolnak…

Elkezdődött a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása. Ismerjük a parazitáit, de még nem szaporodtak fel, csak kis százalékban gyérítik az aknázómolyt. Tehát permetezni vagy injektálni kell a fákat. Permetezésre javaslom a Dimilin 25 WP-t vagy a Runner 2F -et (névváltozata a Strip-10 2F).

Nagy étvággyal rágnak a selyemfényű puszpángmoly hernyói, már kb. 2 cm-esek.

Az áttelelő hernyók ellen nagy nyomással, a bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, ugyanis a Dimilin 25 WP-vel és a Dipel DF-fel találkozniuk kell a lárváknak. A felszívódó Mospilan 20 SG és valamely piretroid kombinációját azoknak ajánlom, akik a kertjükbe csak ritkábban jutnak ki. Minden esetben használjanak tapadásfokozó szert is.”

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.