Gazdálkodás

Szántóföld

2019-es aratási helyzetkép – véget ért a repce „virágkora”?

Három gyenge év után kedvüket vesztették a gazdálkodók

Ugyan hazánkban a termelõk már a kalászosok vetésének végén járnak, Európában találhatóak olyan területek, ahol még tartanak a vetések. A repcével kapcsolatos kép azonban most kezd jobban körvonalazódni – 2019 a 3. legrosszabb év az aratások sorában.Bár az európai gazdálkodók számára a repce egykor megbízhatóan töltötte be az aranytojást tojó tyúk szerepét, az utóbbi évek egyértelmû tendenciát mutatnak: az éghajlatváltozás, a politikai és társadalmi hatások (a rovarölõ szerek betiltása és a mûtrágyázás csökkentése) és a különbözõ betegségek/kártevõk miatt a repce egyre nagyobb nyomásnak van kitéve.

Az európai termelés néhány éve már nem fedezi a saját keresletet (új becsült import: 5,8 millió tonna1), mégsem látszik a terményár egyértelmû növekedése. Mit is jelent ez 2020-ra nézve?

2019-ben az európai repcetermelést már a kezdetektõl fogva nem kísérte szerencse. A 2019-es vegetációs idõszakban a gazdálkodók minden erõfeszítésük ellenére sem tudták növelni, illetve stabilizálni a repce potenciális terméshozamát.

A jelenlegi termésbecslések ugyanezt a negatív tendenciát támasztják alá – az európai repcetermés nem éri el a 18 millió tonnát. A Strategie Grains szakértõi jelentése júliusban még 17,8 millió tonnáról szólt, de T. Mielke és az Oil World munkacsoportja már csak 17,1 millió tonnát említ (lásd az ábrát). Ettõl függetlenül 2018-hoz képest mintegy 11 százalékos újabb terméscsökkenésre és az utóbbi 13 év legkisebb termésére számíthatunk2.

Jól érzékelhetõ, hogy Európában a legfontosabb repcetermelõ országoknak több problémával, majd egyre csökkenõ terméshozamokkal kell megküzdeniük. Franciaország és Németország mellett Lengyelország, Románia, az Egyesült Királyság és Ukrajna termelése is elmaradt a tavaszi várakozásoktól.

Közép-Európára vonatkozóan ez egyértelmûen látszik az alábbi térképen. A térkép az aszály sújtotta térségeket mutatja: sötétvörös szín jelzi az 1979 óta legszárazabb évet. Változó mértékû vízhiány azonban még a sárgával jelölt térségekre is jellemzõ3.

A Német Raiffeisen Szövetség (DRV) 2,8 millió tonnára becsüli Németország repcetermését; ez az érték 1997 óta a legalacsonyabb, és 40%-kal marad el az ötéves átlagtól. Látható továbbá a termelés 3,5 millió tonnára való jelentõs visszaesése, ami 30%-kal marad el a tavalyi értéktõl és 30%-kal alacsonyabb a hosszú távú átlagnál4.

 

„Az EU-28 termés-elõrejelzése” táblázat mutatja a legfontosabb repcetermelõ országokra vonatkozó 2019. májusi termés-elõrejelzést és a 2019. augusztusi elõzetes végsõ becslést5. Látható, hogy Franciaország, Németország és Lengyelország ismét erõs aszálynak volt kitéve, különösen a virágzást követõen. Néhány megjegyzés a román repcetermelésrõl.

A táblázat szerint az aszály nem befolyásolta jelentõsen a 2019. évi termést. Ez azonban egyáltalán nem tükrözi a valóságot: miközben más országokban is nõtt a gyengébb termést adó területek aránya, Románia repcetermesztõ területeinek több mint felét elveszítette tavaly õsszel. Ennek két oka volt: aszály pusztított, vagy a gazdálkodók már el sem vetették a repcét.

Romániának korábban 600 000 hektárnál nagyobb potenciális repcetermõ területe volt, a rendkívüli éghajlati viszonyok miatt azonban csak 200 000 és 250 000 hektár közötti területen történt aratás 2019-ben6.

Melyek voltak az újabb gyenge termés fõbb okai?

1. Aszály?
Az aszály valóban folyamatos problémát jelentett az elõzõ tenyészidõszak során. 2018 õszén már a vetési és kelési idõszakot is nehéz körülmények jellemezték. Jelenleg azonban még azokban az országokban is, amelyekben – a jobb vízellátásnak köszönhetõen – tavaszig jobban fejlõdött a repce (Cseh Köztársaság, Szlovákia és Ukrajna), gyenge termésadatok jellemzõk.

2. Betegségek és rovarok?
A tipikus betegségek, például a Phoma, Sclerotinia vagy gyökérgolyva, nem játszottak komoly szerepet a jelenlegi tenyészidõszakban. Csupán a Verticillium-fertõzés fordult elõ néhány országban. Tény azonban, hogy a zöld táblák, különösen az egészséges szárú növények terméstöbblete 100-500 kg/hektár.

A repcét – fõleg kora tavasszal – újfent rovarok pusztították, beleértve a különbözõ repceszárormányosokat és a regiónként változó elterjedésû repce-fénybogarat. A saját tesztjeink során teljes körû rovarvédelemben részesült táblák 700 kg/hektár terméstöbbletet eredményeztek a kezeletlen táblákhoz képest.

3. Hõség!
Az elmúlt hónapokban ugyan több piaci elemzés is született Ukrajna új repcetermelési rekordjáról, azonban tudomásul kell vennünk, hogy a 2,49 tonna/hektár termésátlag, illetve a 3,1 millió tonnás termés elmarad a korábbi, 3,8 millió tonnás várakozásoktól7. A hírek szerint az olajtartalom is alacsonynak bizonyult, ami arra utal, hogy a vegetáció vége felé megállt a termésképzés folyamata.

Július végéig új hõségrekordok születtek, ezek pedig egyértelmûen csökkentik a további termésképzõdést. A hõség terén azonban valószínûleg nem ez jelentette a legkritikusabb idõszakot. Már a június vége is 30 °C feletti hõmérsékleteket hozott, erõs napsugárzás mellett. Lehetséges, hogy már ebben a fázisban megállt a növények felvételi/leadási mechanizmusa. Ez azt jelenti, hogy leállt a víz- és tápanyagellátás, ami korai éréshez vezetett. E feltételezést az is alátámasztja, hogy nagyon gyakran találtunk alacsony nedvességtartalmú magokat tartalmazó, száraz becõket, miközben a szár még zöld és nehezen csépelhetõ volt. Vélhetõen a hõség volt a legkritikusabb oka annak, hogy a repcetáblákról csupán átlagos termést sikerült betakarítani.

4. Téli hõmérséklet
Néhány hónapja egy új szempont, illetve egy az Egyesült Királyságban készült elemzés képezi szakmai viták tárgyát. „Yield instability of winter oilseed rape modulated by early winter temperature” (Az õszi káposztarepce kora téli hõmérsékletek által befolyásolt hozaminstabilitása) címû tanulmányában James K. M. Brown, Rebecca Beeby és Steven Penfield a hõmérsékletnek az Egyesült Királyságban termesztett repce hozamváltozásaiban betöltött szerepét vizsgálta.

A két független adathalmaz elemzése egyaránt azt mutatja, hogy a kora téli középhõmérséklet különösen szoros összefüggést mutat az õszi káposztarepce hozamváltozásával; a középhõmérséklet 1 °C-os emelkedéséhez 113 (±21) kg/ha hozamcsökkenés társul8.

Milyen következményekkel jár ez a jövõ repcetermelésére? A decemberi enyhe idõjárás a biomassza folyamatos növekedését okozza. Ez az improduktív zöld biomassza gátolhatja a kora tavaszi/nyári aszályok szempontjából fontos, nagy tömegû gyökérbiomassza kialakulását. Az új tanulmány arra is rávilágíthat, hogy az ígéretesnek tûnõ repcetáblák miért csak átlagos hozamokat adtak Németország északi részén, a Cseh Köztársaságban vagy Ukrajnában.

A 2019-es hozameredmények a fajtaszortiment változását okozzák. Melyek a jelenlegi trendek?

  1. A korai érésû fajták – a növény magasságától, állóképességétõl, egészségi állapotától vagy termõképességétõl függetlenül – magasabb hozamot adnak.
  1. A „késõbbi érésû” vagy nagyon egészséges hibridek nem teljesítettek jól 2019-ben, mivel a hõség erõsebb hatást gyakorolt a termésképzõdés korai szakaszára.
  1. A vetés idõpontja és a tél elõtti kellõ megerõsödés egyre fontosabbá válik, így az erõs gyökérzet fontosabb, mint a „nagy levelek”.

Más régiókban hogyan alakul a repce/canola termésmennyisége?

A Nemzetközi Gabonatanács legutolsó aratási jelentésében úgy becsülte, hogy a repce (beleértve a canolát) globális termésmennyisége 69,2 millió tonna, azaz az elõzõ becsléshez képest 0,6 millió tonnával kisebb volt. Az IGC szerint Kanada 18,7 millió tonnás (‒0,2 millió tonna) termése a tavalyi (2018. évi) aratáshoz képest 9%-os csökkenést jelent. Ennek fõ okát a Saskatchewan tartományban termesztett növények gyenge fejlõdése és az aratás folyamatát lassító kora téli elsõ hóesések jelentették9.

A canolára vonatkozó ausztrál elõrejelzések is messze elmaradnak az elõzetes várakozásoktól. A folyamatos aszály miatt az ABARES 2,3 millió tonnára csökkentette becslését, ami 0,271 millió tonnával kisebb az utolsó jelentés számainál (2019. június, további részletek a Raps Radarban)10.

Mit jelent ez a terményárakra és az árak jövõbeni alakulására nézve?

A Raps Assistant T. Mielke piaci szakértõtõl és az OilWorld munkacsoporttól kért állásfoglalást és néhány jövõbeni trendet:

Tekintettel az idei szezonban várható komoly ellátási hiányra, a jelenlegi európai repceárak véleményünk szerint alacsonyak. A legfrissebb hivatalos adatok azt mutatják, hogy Németországban, Franciaországban, a Cseh Köztársaságban és néhány más országban még a korábban becsültnél is kisebb a betakarított terület nagysága.

A MATIF elsõként lejáró határidõs ügyleteinek repceárai jelenleg nem tükrözik teljes mértékben az uniós ellátás további csökkenését. Ezeknek a különféle ártrendeknek a kulcsfontosságú hatásai a következõk:

  1. A viszonylag alacsony repceárak és magas repceolajárak miatt vonzó feldolgozói árrés alakult ki, legalábbis rövid távon, ami a szezon elsõ felében kedvezett a repcemag-feldolgozásnak, és a szükséges kínálatszûkítés jelentõs részét 2020. januárra/júniusra tolta ki.
  1. Az uniós gazdálkodók részérõl az alacsony hozamok és árak miatt mutatkozó visszafogott értékesítést részben ellensúlyozta a július és augusztus során Ukrajnából történt uniós repcebehozatal. A FÁK-országok 0,7 millió tonnát kitevõ együttes terméstöbblete azonban nem elegendõ a 2,8 millió tonnás uniós csökkenés ellensúlyozásához.
  1. Csökken az uniós gazdálkodók repcetermesztési kedve. Az õszi káposztarepce termõterületének újabb csökkenése további zavarokat okozna a várható árak terén. A legfontosabb repcetermõ térségek csökkenõ hozamait és tartós aszályát jelzõ legutóbbi trendek miatt vélhetõen mérséklõdik majd az õszi káposztarepce vetésének 2019. évi fellendülése. Németországban több piaci megfigyelõ szerint is kockázatot rejt magában a 2019. évi 0,9 millió hektárnál (azaz több mint 20 év legkisebb területénél) is kisebb vetésterület.

Bár a jelenlegi repce-búza árarány – legalábbis az elõzmények alapján – a repcetermesztésnek kedvez, az európai gazdálkodók láthatóan vonakodnak az idei vetésterület jelentõs növelésétõl. Az uniós növényegészségügyi iránymutatások politikai hátterû módosításai – fõleg a neonikotinoidok betiltása –, a csökkenõ hozamok és a viszonylag alacsony árak az utóbbi években jelentõsen csökkentették a hektáronkénti nyereséget.

A szükséges kínálatszûkítés elérése, a gazdálkodók általi értékesítés élénkítése és a vetés ösztönzése érdekében küszöbön áll a jelenlegi uniós ártrend megfordulása. A repceárakat a világ növényiolaj-kínálatának várható szûkülése is támogatni fogja. A pálmaolaj kétéves termelési többletét követõen a nemzetközi kereslet 2019. július–december és 2020 során várhatóan nagyobb lesz, mint a megtermelt mennyiség, ami rövid és középtávon az árak emelkedésével jár.

Az idei õszi káposztarepce termõterületét növelõ – az általános trenddel szembemenõ – gazdálkodók vélhetõen jól járnak majd a 2020-ban és 2021-ben is valószínûsíthetõen magasabb árakkal („a 400 euró/tonna mértékû árszint elérése sem lehetetlen”)11.

De a repce esetében miért nem látható azonnali pozitív árreakció? A repce ára a szója-, illetve a pálmaolajárakat követi. Az USA szójajelentései – a nehéz vetési körülmények következtében – vegyes képet mutatnak. Mindezt tovább erõsíti az a hír, amely szerint az USA északi részén található szójaövezetekben akár 30 cm-es hó is várható, ami lelassítja a szója aratását és csökkenti a hozamokat. Az USA mezõgazdasági minisztériumának (USDA) NASS jelentése szerint a szója termõterületének csupán 14%-át aratták le (a korábbi évek hasonló idõszakában megszokott 34% helyett)12.

Egy új, 9 hónapos idõszakon keresztül az európai repce további áremelkedésére lehet számítani, fõleg az alábbi 2 ok miatt:

  1. Kína pozitív jelzéseket küldött és növelni kívánja szójabehozatalát, ami az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus közeli megoldásának reményét vetíti elõre. Ez felnyomta a szójaárakat, ami az európai repceárakra is hatással van.
  1. Az Európai Bizottság 8-ról 18 százalékra kívánja emelni az indonéziai biodízelre kiszabott behozatali vámot. Az üzemanyagadó (CO2-adó) számos európai országban tervezett növelése középtávon a biodízel iránti keresletet is növelni fogja, ezzel pedig a repcepiacot támogatja13.

Összefoglalva: a sikeres repcetermesztés egyre nagyobb kihívást jelent. Az új tényezõk – például az éghajlatváltozás, a technológiai korlátozások (több rovarölõ szer betiltása) és a sok kártevõ – egyre nagyobb kihívások elé állítják az európai repcetermesztõket. Az európai repcetermesztõknek ráadásul a szóját és pálmaolajat termelõ globális szereplõkkel kell versenyezniük. Az alacsony európai repcetermés miatt 5,8 millió tonnás – az elõzõ évet 38%-kal meghaladó – új szintet értünk el az importkereslet terén14. Ez a repce iránti nagy kereslet egyúttal további vonzerõt is jelent a gazdálkodók számára. Érdemes a repcét a vetésforgóban tartani és 2020/2021 során részesedni a növekvõ árakból.

A nemesítõknek új megoldásokat kell találniuk a változó körülményekhez, és megfelelõ tanácsokkal kell segíteniük a legjobb hozamok elérését. A Raps Assistant figyelemmel kíséri majd ezt a folyamatot, és a legújabb fejlemények közzétételével nyújt támogatást.

 

Források:

1+2 Strategie Grains, 2019. júliusi jelentés

3 https://www.agrarzeitung.de/nachrichten/ernte/hitzewelle-mars-bestaetigt-duerre-88190?crefresh=1

4 https://www.agrarzeitung.de/nachrichten/ernte/ernte-2019-hitzewelle-hinterlaesst-spuren-in-drv-prognose-88245

5 Coceral (olajnövény-elõrejelzés, 2019. május), Bauernverband (Németország, 2019. augusztus)

6 Rapool Romania

7 https://www.apk-inform.com/en/harvest/1503099

8 https://www.nature.com/articles/s41598-019-43461-7

9 https://www.topagrar.com/markt/news/globale-rapsernte-durch-einbussen-in-der-eu-und-kanada-gekuerzt-11697718.html

10 ABARES 2019, Olajnövények: 2019. szeptemberi negyedév

11 Az OilWorld személyes észrevétele a Rapool International számára

12 https://www.agrarzeitung.de/markt/markt-news/maerkte-am-morgen-oelsaaten-da-88808

13+14 https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/raps-extrem-schlechte-ernte-preise-9-monatshoch-556994

 

René Brand                                        Pálffy András
termékfejlesztõ                                 nemzetközi termékfejlesztõ
RAPOOL Hungária Kft.                      RAPOOL International

agrotrend.hu / Rapool
(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés