2020.08.07., péntek , Ibolya

Szántóföld

2018. augusztus 01. szerda • 12:08

A 96 ezer forintot is elérheti az őszi kalászos vetőmagok ára

Az árak enyhe emelkedése még csak becsült érték, a pontos értékesítési árak a vetési szezon végére várhatók.

Nettó 96 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól begyűjtött adatok feldolgozása után a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT). Az idei előrejelzés a végfelhasználói árak enyhe emelkedésével számol - olvasható a szervezet közleményében.


Tavaly  94 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza - fotó: 123rf

Takács Géza, a VSZT elnökének tájékoztatása szerint az őszi búza és a tritikálé vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, 40 százalék körüli felújítási lehetőségét tesznek lehetővé, azonban az őszi árpa esetében a szaporító terület csökkenése miatt - az előző évivel azonos vetésterületet feltételezve - akár hiányhelyzet is kialakulhat.

A szövetség a tagjaitól az aratási szezon végén kér és kap adatokat, illetve ennek feldolgozása után adja ki tájékoztatóját.

A szervezet közleményéből az is kiderül, hogy az előző évről nem húzódott át nagyobb mennyiségű vetőmag, bár az őszi búza esetében kissé magasabb az 100-500 tonnás tételek aránya. A vetőmag célú őszi búza átlagtermése évek óta stabil, az őszi árpa és a tritikálé esetében azonban a tagok nagyobb arányban számolnak magasabb termésátlaggal.  

Az idei évben emelkedtek a kalászos terményárak, várhatóan növekednek a termelési költségek, amelynek következménye a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedése.

A VSZT idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely a széleskörű adatgyűjtést követően idén nettó 96 ezer forint tonnánként. Ez az ár zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár.

A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg.

A tájékoztató ár nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

A Vetőmag Szövetség azt is közölte, hogy az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kapnak pontos képet, amikor a tagságtól megérkeznek a tényleges adatok. 

2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, tavaly pedig 94 ezer forintért kelt el a vetőmag-piacon egy tonna őszi búza vetőmag.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.