2021.01.25., hétfő , Pál

Szántóföld

2019. március 06. szerda • 12:29

A baromfitrágya pellet a fáradt talajt is újjáéleszti

A történet ott kezdődik, hogy a csirkehúst vásárlók egyre nagyobb figyelmet fordítanak az állományok felnevelési és tartási környezetére, kiemelt szempontként mérlegelik az ún. állatjóléti elvárásokat.

Ez utóbbi szempontrendszer kiváló indikátora az állatok talpsérülése vagy más néven talpfekély százalékos mértéke.

- A 10 %-ot meghaladó talpfekély már a vevők részéről kizáró tényező, a hagyományos eszközökkel, pl. szecskázott szalmával ez a mérték nálunk nem volt tartható - magyarázza Bárány László, a Master Good ügyvezető igazgatója.

Baromfi Coop Kft. - a Master Good csoport tagjaként - Európában is egyedülálló technológiát fejlesztett ki a hőkezelt, steril szalma pellet előállítására, amely a gyakorlatban kiküszöbölte a felnevelés során a talpsérüléseket és az ebből adódó gyulladásos megbetegedéseket.  


Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport ügyvezetője és Bárány László a nyírjákói üzemnél - fotó: agrotrend.hu

A korábbi években telente a talpbetegségeket alig tudták 60 % alá szorítani, de még a legjobb nyári időszakokban is 10-20 % körül mozgott a talpfekély aránya.

"A McDonald’s auditora is jelezte, ha nem találunk megoldást, akkor köszönik, de nem kérnek többet a Master Good-tól származó csirketermékekből."

A nagy nedvszívó képességű steril szalma pellet új dimenziót nyitott a baromfifélék mélyalmos tartási rendszerében.


A pelletált baromfitrágya használatával nincs perzselésveszély se - fotó: mastergood.hu

- A csirkealomként is kitűnően használható hőkezelt pelletünket másfél év keserves kínlódás révén fejlesztettük ki - mondja Bárány László.

A pellet kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, remekül szellőztethető és mivel gyakorlatilag szárazon tartja a csirkealmot, így a talpfekély betegség a gyakorlatban is eltűnt.

A Baromfi Coop Kft. több mint 400.000 m2-en nevel brojler csirkét és szülőpár tyúkot. Az állatok mélyalmos trágyája jelenleg évi 40 ezer tonna, amely 2-3 éven belül 60 ezer tonnára növekszik. Ez a volumen már most is lehetővé tette, hogy az értékes baromfitrágyát ipari méretű és korszerű szervesanyag-kezelő központban dolgozzák fel.

Az eljárás egy irányított és ellenőrzött fermentációval kezdődik az ún. HOSOYA reaktorokban. A fermentálás 14 napig tart, majd az így kapott érlelt, feltáródott csirketrágyát szárítás és sterilizálás után mint alapanyagot használják fel a különböző beltartalmú termékek gyártására. A készterméket a növények makro- és mikrotápanyag-igényének megfelelően keverik ki, granulálják, igény esetén mikrogranulátum szemcseméretben is.

A termékcsaládnak - amely kiemelten hasznos a növénytermesztés számára - jelenleg 8 tagja van, ezek összetétele termékenként változó, 3 termék biogazdálkodásban is alkalmazható.


A baromfitrágya mint alapanyag a legfontosabb makroelemeken kívül - N, P, K - számtalan mezo- és nyomelemet tartalmaz - fotó: mastergood.hu

A termékek felhasználhatóak szántóföldi kultúrákban, szabadföldi- és hajtatott zöldségtermesztésben, dísznövénytermesztésben, szőlő- és gyümölcsültetvényekben, faiskolákban, szamócaültetvényekben, gyepgazdálkodásban. 

A beruházást és a kapcsolódó K+F tevékenységet 2017. november 1-jén kezdték el, a teljes projektet és az üzemi kísérleteket várhatóan 2020. október 31-ére fejezik be. A kutatás-fejlesztési beruházással 15 új munkahelyet hoznak létre a Baromfi Coop Kft. ezen telepén. Az új üzem ez év júniusában termelésbe áll, éves kapacitása egyelőre 60 ezer tonna szerves baromfitrágya lesz. Valamennyi terméket a Bio-Fer termécsalád márkanév alatt forgalmazzák, de a termékek mindegyikének van saját neve, amely utal azok egy-egy kiemelt beltartalmi értékére.


A szerves trágya feldolgozása révén minden káros környezeti hatás megszüntethető - fotó: mastergood.hu

A Master Goodnál 2017-ben 38 millió, 2018-ban 55 millió darabos csirkevágás történt, ám a folyamatos növekedésnek köszönhetően idén már 65 millió csirkét terveznek levágni. A 2020. évi terv pedig 75 millió darabos évi csirkemennyiség. A csirkehízlalás növekedése egyfajta garancia az új trágyafeldolgozó üzem növekvő alapanyagigényének biztosítására.

A nyírjákói üzem kapacitása 100 ezer tonnára bővíthető, vagyis idővel ez lehet Európa legnagyobb szervestrágya-feldolgozója.

A termékek kijuttatása az év bármely időszakában lehetséges. Vetés vagy ültetés előtt a talajba, ültető gödörbe dolgozhatóak, gyep, pázsit, szőlő- és gyümölcsültetvények fenntartó trágyázása, őszi vetésű kultúrák tavaszi felülszórása esetében viszont a termékeket nem feltétlenül szükséges a talajba bedolgozni.


Függesztett baromfitrágya-kijuttató eszköz - fotó: mastergood.hu

A talajfelszínre is kiszórható, mivel a hatóanyagok így is bemosódnak a gyökérzónába és kifejtik tápanyagpótló hatásukat - ebben az esetben 2-3 szori öntözéssel fokozható a tápanyagfelvételi hatás. Röpítőtárcsás műtrágyaszóróval, sorszóróval a pellet fizikai paraméterei lehetővé teszik akár a vetéssel egymenetben való kijuttatást, és a sorközművelővel történő adagolást is.

A világon elsőként a magyarországi Master Good csoport baktalórántházi broilertelepe nyerte el a McDonald's csirkehús-beszállítói között a fenntarthatósági szempontok alapján legkiválóbb termelőknek adott mintagazdaság minősítést. 
A Flagship Farm programot a McDonald's azért hozta létre, hogy a legjobb fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kiemelésével, bemutatásával és megosztásával a gyakorlatok alkalmazását ösztönözze a saját hálózatán belül, az egész világon. A mintagazdaság címet elnyerő telepet zöldmezős beruházásként 1,2 milliárd forintból hozták létre. 

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.