2021.05.11., kedd , Ferenc

Szántóföld

2019. május 21. kedd • 09:10

A biztonságos repcetermesztés záloga

Úgy véljük, hogy továbbra is érdemes repcét termelni, mivel a termény piaci kilátásai egyértelműen kedvezőek. A növényolaj ipari vállalatok folyamatosan bővítik kapacitásaikat, melyek évről-évre igénylik a repcemagot.

A termőképesség növelése, a termés biztonság fokozása és a minőség javítása érdekében folyamatosan szem előtt tartjuk a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát.

Kiemelten foglalkozunk a fóma rezisztenciával, a gyökérgolyvával, a kipergés ellenállással és a Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztenciával.

A kettős fóma rezisztenciával rendelkező repce hibridek hordozzák az RLM7-rezisztenciát, és ehhez rendelkeznek a széles körű szántóföldi rezisztenciával is. Ezáltal a specifikus védelem és a hatékonyság is biztosított. A fóma elleni védekezésben a fungicidek használata – csávázott vetőmag, állomány permetezés – mellett fontos szerepe van az ellenálló hibridek termesztésének.


Beteg és egészséges növények szára - fotó: Limagrain Magyarország


Aratás után jól látható a különbség a beteg és az egészséges repcehibridek között - fotó:  Limagrain Magyarország

A kipergés ellenállóság azt jelenti, hogy a becők az érés folyamán jobban ellenállnak a fizikai hatásoknak, rugalmasabb a betakarítás időzítése, nagyobb termésbiztonság, kevesebb betakarítási veszteség.

Kipergés ellenállóság mérhető előnyöket nyújt:

• NAGYOBB TERMÉSBIZTONSÁGOT

• A BETAKARÍTÁS RUGALMASABB IDŐZÍTÉSÉT

• KEVESEBB BATAKARÍTÁSI VESZTESÉGET


A kipergésből adódó különbség jól látható, és az eredmény mérhető! - fotó:  Limagrain Magyarország

A gyökérgolyva a keresztesvirágúak általánosan elterjedt betegsége. Kórokozója a Plasmodiophora brassicae nevű gomba A gomba a megfertőzött növény gyökérzetét károsítja. Hatékony megoldást csak komplex agronómiai módszerek alkalmazása és rezisztens hibridek vetése jelenthet.


Gyökérgolyva látható tünetei -  fotó:  Limagrain Magyarország

A tarlórépa sárgaság vírusa által okozott tünetek a repce levelén – lilás, bordós, antociános elszíneződés a levél széleken - könnyen összetéveszthetők tápanyaghiány és egyéb stressz hatások következtében megjelenő színelváltozásokkal. A vírus kártételével szemben a megoldást a többszöri és költséges kémiai védekezés helyett tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztens hibridek használata jelentheti.


Zöld őszibarack levéltetű vektor - fotó:  Limagrain Magyarország


TuYV  vírus tünete ősszel és tavasszal -  fotó:  Limagrain Magyarország

A vetőmag választás során támaszkodjon kereskedelmi képviselőinknek szakmai tapasztalatára,mert a
biztonságos repcetermesztés egyik záloga a megfelelő hibrid kiválasztása!

  

agrotrend.hu / Limagrain Magyarország 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.