FÓKUSZBAN

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

Szántóföld

2017. július 14., péntek • 08:43

A fajtarepce már a múltat képviseli, a hibrideké a jövő

A repcepiacon a hibrideké a jövő, hiszen sokkal ellenállóbbak a viszontagságokkal szemben, és magas hozamot nyújtanak a termesztőknek. Épp ezért a Pioneer már csakis hibrid repcét forgalmaz. Minderről Csekő Józseffel, a cég területi képviselőjével beszélgettünk.

- A Pioneer elsőként döntötte el, hogy csakis hibrid repcéket forgalmaz. Miért határoztak így?

- Biztosak vagyunk abban, hogy a repcepiacon a hibrideké a jövő. Ezek már jelentősen javultak a téli hideggel és a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség tekintetében is, valamint nagyon sok lehetőség van a termőképesség és az olajtartalom növelésében. A fajtarepce már a múlt, a többi fajtatulajdonos is egyre kevesebb fajtarepcét hoz a piacra.

Mi voltunk az elsők azok között is, akik a Clearfield® (CL) repcét itthon forgalomba hoztuk. Olyan lehetőséget biztosítunk a gazdáknak, amellyel például a nehezen irtható gyomokat is sikerül kordában tartani.

- Milyen hibrid repcéket kínálnak?

- A Pioneer több mint 10 évvel ezelőtt jelent meg a piacon a MAXIMUS® -szal. Ezek féltörpe repcék, általuk kisebb betakarítási veszteséggel, valamint kevesebb energiával és üzemanyag-felhasználással tudunk betakarítani. Termőképesség tekintetében pedig felveszi a versenyt a legjobbakkal, ezért a Pioneer MAXIMUS® egyedülálló név a piacon.

Jelen vagyunk a magas repcékkel is, idén az új, PT 271-es hibridrepcét vezetjük be. Ez tehát egy magas növény, arra számítunk, hogy azok a termelők, akik innovatívabbak, bátrabbak és csúcstermésre törekszenek, kipróbálják az új ajánlatunkat is. A PT 271-et a legnagyobb terméshozamot nyújtó repceként tartjuk számon jelenleg a portfóliónkban. Nagyon jó a betegségtoleranciája, kiváló a télállósága, és nem utolsósorban minimális a kipergése. Nem kell pluszköltséggel számolni a kipergés megakadályozására, hiszen a többinél kevésbé hajlamos a kipergésre. 

- Jelenleg az ország repceterületének hány százaléka Pioneer hibrid?

- A hivatalos információk szerint 2016-ban 290 ezer hektárnyit vetettek belőle, ebből körülbelül 20 ezer hektárt kellett kitárcsázniuk a termelőknek. Az értékesítési számaink alapján úgy látjuk, hogy a piaci részarányunk 18 és 20 százalék közé tehető. 

- Milyen irányba halad a repcenemesítés? Melyek azok a szempontok, amelyekre a közeljövőben a legnagyobb hangsúlyt fektetik?

- Az idei télből kiindulva nem lehet előre tudni, milyen időjárási körülmények között kell majd a termelőknek dolgozniuk, úgyhogy a télállóságra nagyon komolyan odafigyelünk. A szárazságtűrés is kiemelten fontos. Nemcsak a kukoricának és a napraforgónak kell ezzel megküzdeni, hanem a repcének is, hiszen a tavaszi időszakban nagyon gyakran előfordulhat olyan periódus, amikor nagyon kevés a csapadék, pont akkor, amikor a repcének szüksége lenne rá. Ezek által is szeretnénk termésbiztonságot nyújtani. Természetesen a magas hozam is szempont. Ez a legfontosabb a termelő számára. 

További információkért látogasson el a www.pioneer.com weboldalra!

agrotrend.hu (x)