2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Szántóföld

2022. január 18. kedd • 16:18

A felértékelődő komplexitás, bokrosodás és a kalászméret

Őszi kalászos kultúráink termesztésekor sok tényező hat a tényleges termésmennyiségre. Az első ilyen tényező a vetés és a vetés után kikelő növények száma.

Mi, akik tápanyagutánpótlással foglalkozunk, ettől a ponttól tudunk hatni a rendszerre (az alaptrágyától eltekintve). Onnantól, hogy területünkön kialakult a végleges termő tőszámunk, az a feladatunk, hogy ezek a tövek minél több kalászhozó szárat neveljenek és ezeken a szárakon a kalászok mérete/kalászpatkák száma is a legnagyobb/legtöbb legyen. A megfelelő körülmények között elvetett és a talajállapotnak megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátott növények már ősszel megkezdik bokrosodásukat. Ez a folyamat kulcsfontosságú az előbb említett kalászhozó szárak tekintetében, hiszen egy kellőképpen bokrosodott növény lényegesen több oldalágat fejleszt.

1 kép: Jól bokrosodott, magas kalászszámot elérő őszi búza Vas megyében, Körmend 2020.

A KORA-TAVASZI FEJLŐDÉS KIEMELTEN FONTOS

Az őszi búza tél utáni regenerációja és kora tavaszi fejlődése a szárba szökkenés kezdetéig kiemelkedő fontosságú. Ilyenkor dől el a kalászszám és zajlik le kalászdifferenciálódás is. Ebben a folyamatban játszik meghatározó szerepet a réz.
A talaj réztartalma még akkor is nehezen felvehető, ha egyébként az ellátottsági szintje megfelelő. Különösen a kora tavaszi szárazság is erősen gátolhatja a felvételét, ezért célszerű a magas hozamcél érdekében a bokrosodás végén pótolni.
 

 

2. kép: Kalászkezdemények vizsgálata Vas megyében, a jobb oldali képen jól látható differenciálódási hiba, ami már rontja a termékenyülést és szemképződést, Ják 2021.

AZ ALBA MILAGRO JAVASLATA A KORAI REGENERÁCIÓRA ÉS RÉZPÓTLÁSRA

Az ACTIVA PLUS gyökéraktivátor, a tél utáni regenerációt segíti, mely a tápanyagösszetételével és bioaktív hatóanyagival gyors gyökérregenerációt és dinamikus bokrosodást tesz lehetővé. Használatával maximálhatjuk a kalászszámot.

2021-ben használtuk az ACTIVÁT. Egy megkésett vetésű, fenológiában elmaradt repceállományt kezeltünk vele koratavasszal. A kezelést követően fokozatosan utolérte a fejlettebb állományokat. Betakarításkor a gyengébb termőterület és a kezdeti lemaradás ellenére tudta az üzemi átlagot.
A kijuttatással nem volt gondunk, elégedett vagyok vele

Németh Zoltán főagronómus, Baki Agrocentrum

A COPPERS lombtrágya magas réztartalmával támogatja a kalászdifferenciálódást, fokozza a búza anyagcseréjét. Használata egyszerű, a szokásos növényvédelmi technológiába jól beilleszthető. 

A TILLERIT mikrokristályos lombtrágya a réz mellett számtalan, a búza fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagot (N, S, Mg) is nagy mennyiségben tartalmaz. Ezzel a komplex módon a tenyészidőben szélesebb körben támogathatjuk a búza fejlődését.

Őszi búzában és őszi árpában is minden éven alkalmazom 4 kg/ha dózisban. Maradéktalanul oldódó szilárd termék aminek köszönhetően nagy mennyiségű hatóanyag található benne. Magas nitrogén tartalma és komplex összetétele szárasságban nagy hasznára válik a növénynek. Csak ajánlani tudom!”
Horváth Attila gazdálkodó, Körmend

A testreszabott technológiai javaslat részleteivel kapcsolatban keresse ALBA MILAGRO szaktanácsadóját.

(X)

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.